2024. július 17. szerda Endre, Elek

Nem ezt a piacot akartuk!

Agro Napló
A múlt héten több Európai Uniós országban is tüntettek a tejtermelők. Azt szeretnék elérni a brüsszeli Bizottságnál, hogy szüneteltesse a tejkvóta növelését. Szerintük ugyanis az évenkénti 1 százalékos kvótaemelés minden bajok forrása. A termelők a kvótatámogatás leállítása mellett azt követelik az Európai Uniótól, hogy növelje a kvótatámogatást, az intervenciós termékek, tehát a vaj és a tejpor mennyiségét és árát, valamint növelje a sajt exporttámogatását is. Közben a tagállamok saját maguk keresik a megoldást.

 

Magyarország az uniós támogatások 35 százalékával rendelkezhet szabadon. Gráf József miniszter azt ígérte, hogy ezt az összeget a tejtermelők támogatására fordítják. Ez jelentősen hozzájárulhat a literenkénti 15 forintos árkiegészítéshez. A témában néhány érdekeltet kérdeztünk.



- Ez, ennek a 15 forintnak durván a fele – mondja Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese. - A másik fele pedig egy állatjóléti támogatás, amelyiknek még nem történt meg az elfogadtatása az Európai Unióban. Ebből az is következik, hogy azt még meg is kell várni, és annak meg is kell valósulnia. Másrészt, ha időben megvalósul, akkor ennek a kifizetésével csak jövő év végén, vagy az azt követő év elején lehet számolni. Azt pedig, hogyha jól értelmezzük, hogy csak jövő év végén lehet legkorábban pénzhez jutni ezekből a forrásokból, akkor arra kérjük a miniszter urat, hogy tegye lehetővé azt, hogy ezeket a támogatásokat, illetve ezeknek egy részét meg lehessen előlegeztetni. Magyarul, a minisztérium tegyen olyan vállalást a bankok felé, hogy garantálja, hogy ez a támogatás kifizetésre kerül, és amennyiben ez megtörténik, akkor a bankokkal, intézetekkel ezt megfaktoráltatja a tejtermelő, mert a tejtermelőnek most van óriási problémája.







Hogy mit szólnak a termelők ehhez a hosszú ideje tartó, kritikán aluli tejfelvásárlási árhoz? Andrássy István, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. állattenyésztője szerint, ha így marad az ár sokáig, akkor teljesen tönkre mennek. De hosszabb indoklásra is vállalkozik.



- A brüsszeli tárgyalást nagy figyelemmel kísértük, és azt látjuk, hogy Fischer Boel asszonyék olyan rendeletet és határozatokat hoznak, amivel segítenek a termelőkön. De csak azokon a termelőkön, akik a régi uniós országokban dolgoznak, és magas támogatásban részesülnek. Mert az, hogy 1 százalékkal évente emelik a nemzeti kvótát, az mellettük, és kimondottan ellenünk szól, azoknak az országoknak a termelői ellen, ahol a nemzeti kvótát lassan már csak 50 százalékra teljesítjük. Az eddigi, nagyon alacsony felvásárlási árban is az a legnagyobb tragédia, hogy a fogyasztó ezt semmiben nem érzékelte, mert a multik üzleteiben ugyanolyan drágán kapta a tejet, mint amikor tőlünk drágábban vásárolták meg.



Kimondhatjuk-e egyértelműen azt, hogy a kialakult helyzetért az Európai Unió felelős, és pontosan azért, mert elindította a tejkvóta mennyiségi növelését? – fordulok Istvánfalvi Miklóshoz.



- Igen, egyértelműen kijelenthetjük. Amikor fél évig emelkedett a tej ára az Európai Unióban, akkor döntéseket hoztak, és a kvótákat megemelték. Most, hogy már több mint másfél éve folyamatosan csökken az ár, most nem hozták meg a szükséges döntéseket, és ezzel az európai piacot tönkretették.



„Cél, hogy felkészítsük a mezőgazdasági termelőket arra, hogyan birkózhatnak meg a következő évek kihívásaival, például az éghajlatváltozással, és a piaci jelzéseknek megfelelően tudjanak gazdálkodni”. Ezt Ficher Boel, az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa mondta. Mi erről a véleménye?



- Azzal egyetértünk, hogy alkalmazkodni kell. De azzal, hogy egyik évről a másikra 40 százalékkal ugráljon az ár hol le, hol fel, ehhez nem lehet alkalmazkodni. Magyarország egyebek között azért lépett be az Európai Unióba, hogy egy szabályozott piacra lépjen be. Ha pedig ma megnézzük, akkor tételesen kimutatható, amíg be nem léptünk, 2004-ig, ez az európai uniós szabályozás nagyon jó volt. Mióta beléptünk, azóta érdekes módon, megváltozott, és tulajdonképpen ugyanolyan káosz van az Európai Unióban tejtermelés és piaci szabályozás területén, mint korábban nálunk volt.



Időközben Gráf József agrárminiszter bejelentette, hogy januártól a tejtermelők összesen 23 forint támogatást kapnak literenként. Vajon ez az intézkedés elegendő a tejágazat megsegítésére?



Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke: - Egy olyan mély tejfelvásárlási ár alakult ki, ami arra késztette a gazdálkodókat, hogy vágják le a tejelő szarvasmarha-állomány nagy részét. Ehhez miniszter úr nagyban hozzájárult azzal, amikor az Unió tejkvóta-növeléséhez hozzájárult. Ez, az utólagosan bejelentett 20 egynéhány forintos támogatás átmeneti. Vészhelyzeti időszakban esetleges megoldást nyújthat arra, hogy a további állatállomány-csökkenést megakadályozzuk, de nem látjuk azt, hogy belátható, pozitív következménye lenne. Talán az átmeneti időszakban segít.



Herbály Imre, Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke: - Én megfelelő intézkedésnek tartom, de jobb lett volna, hogyha korábban tudja a miniszter úr elindítani ezt a plusztámogatást. Azt gondolom, hogy most, amikor a tejpiac mélyponton van, de kezd valami fény látszani a piacon, akkor talán a tejtermelők kitartanak addig, amíg ez a támogatás megjelenik.



Szávay Gábor, az Enyingi Agrár Zrt. vezérigazgatója: - Kétoldalú támogatást hirdetett meg a miniszter úr, ami ezt a helyzetet mindenképpen enyhíteni fogja. Az prognosztizálható, hogy csökken a tejtermelő állomány, ennek következtében jelentősen csökkenni fog az országban az előállított tej mennyisége. Úgy gondolom, hogy az árak mindenképpen javulni fognak. Várhatóan az Unió is arra fog kényszerülni, hogy a tejkérdést valamilyen módon kezelje.





Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/nem_ezt_a_piacot_akartuk

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29