2024. július 18. csütörtök Frigyes

Háromerezetű, tompa végű, sárgászöld

Agro Napló
A 20. század legelején a bolgárkertészek hozták be Cecére a paprikát. Káposztát szerettek volna termelni, termeltek is, de aztán rájöttek, hogy a paprikának ez a talaj és ez a mikroklíma kiválóan megfelel. Az első cecei paprikák az 1920-as, 1930-as években jelentek meg a piacon. Az évek során tulajdonképpen a piac alakította ki, hogy milyen legyen. Egy leírás szerint maguk a kereskedők fogalmazták meg az igényeket, hogy melyek azok a paprikák, amelyeket legjobban keres a vásárlóközönség. Ebből alakult ki a cecei paprika, amely egy háromeres, halványzöld, enyhén csípős, tompa végű paprika.

 

A cecei paprika felfuttatása az ’50-es évekig tartott, amit aztán a kollektivizálás, úgy, ahogy volt, tönkretett. Egy írásos dokumentum szerint 1950-ben még több száz vagon paprikát adtak fel a helyi vasútállomáson, 1951-ben viszont mindössze 3 vagonnal tudtak megtermelni a gazdák, nyilván nem a termelői kedv csökkenése okán. A beültethető terület fogyott el. A új helyzet válságba sodorta a falut. A megmaradást a fűszerpaprika hozta a ’60-as években.



- Ez itt a miénk, ez palántázott paprika, kézzel ültettük, kapáltuk – mutat körbe Kun Zsolt cecei őstermelő. A napszúrás ellen úgy védekeztünk, hogy hetente-kéthetente kalciummal permeteztük, mert a talajból nem tudta felvenni. A feldolgozóban, és a vidéki piacokon is tudjuk értékesíteni. Van, aki a felfelé állót, van, aki a lefelé csüngőt, van, aki a magas beltartalmi értékűt, mások az olcsót keresik. Sokan, akik árulják, külön adják el a magot, külön a héját, de ilyenkor már beltartalmi értékről nem beszélhetünk. Ezt egy jó pörköltnél, egy jó halászlénél észre lehet venni. Nagy lehetőségek vannak benne, csak nagyon jó derék és kitartás kell hozzá.

Aki járt már Cecén, láthatta, télen-nyáron kipakolnak a helyi termelők, és kínálják portékájukat. Ilyen szempontból kiváltságosok azok, akik a főutcán laknak. S bár nagyon széles a kínálat, csak az újabb kori cecei paprikát találjuk. Szerencsére van remény, hogy újra termesztik majd a háromerezetű, tömpe, sárgászöld cecei paprikát is.



- Remélem, hogy a szürkemarhához hasonló sikertörténete lesz a régi cecei paprikának – mondja Varga Gábor polgármester. - Egy áruházlánccal közösen próbálkozunk, hogy feltámasszuk, és szabadföldi paprikaként értékesítsük. Ennek ugyanis más az ízvilága, a beltartalmi értéke. Aki megkóstolja érzékelheti, hogy mi a különbség egy fóliás, vagy egy szabadföldön termesztett paprika között, és nem utolsó sorban egy Cecén, vagy egy máshol leszedett paprika között.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/haromerezetu_tompa_vegu_sargaszold

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29