A cecei paprika felfuttatása az ’50-es évekig tartott, amit aztán a kollektivizálás, úgy, ahogy volt, tönkretett. Egy írásos dokumentum szerint 1950-ben még több száz vagon paprikát adtak fel a helyi vasútállomáson, 1951-ben viszont mindössze 3 vagonnal tudtak megtermelni a gazdák, nyilván nem a termelői kedv csökkenése okán. A beültethető terület fogyott el. A új helyzet válságba sodorta a falut. A megmaradást a fűszerpaprika hozta a ’60-as években.
- Ez itt a miénk, ez palántázott paprika, kézzel ültettük, kapáltuk – mutat körbe Kun Zsolt cecei őstermelő. A napszúrás ellen úgy védekeztünk, hogy hetente-kéthetente kalciummal permeteztük, mert a talajból nem tudta felvenni. A feldolgozóban, és a vidéki piacokon is tudjuk értékesíteni. Van, aki a felfelé állót, van, aki a lefelé csüngőt, van, aki a magas beltartalmi értékűt, mások az olcsót keresik. Sokan, akik árulják, külön adják el a magot, külön a héját, de ilyenkor már beltartalmi értékről nem beszélhetünk. Ezt egy jó pörköltnél, egy jó halászlénél észre lehet venni. Nagy lehetőségek vannak benne, csak nagyon jó derék és kitartás kell hozzá.
Aki járt már Cecén, láthatta, télen-nyáron kipakolnak a helyi termelők, és kínálják portékájukat. Ilyen szempontból kiváltságosok azok, akik a főutcán laknak. S bár nagyon széles a kínálat, csak az újabb kori cecei paprikát találjuk. Szerencsére van remény, hogy újra termesztik majd a háromerezetű, tömpe, sárgászöld cecei paprikát is.
- Remélem, hogy a szürkemarhához hasonló sikertörténete lesz a régi cecei paprikának – mondja Varga Gábor polgármester. - Egy áruházlánccal közösen próbálkozunk, hogy feltámasszuk, és szabadföldi paprikaként értékesítsük. Ennek ugyanis más az ízvilága, a beltartalmi értéke. Aki megkóstolja érzékelheti, hogy mi a különbség egy fóliás, vagy egy szabadföldön termesztett paprika között, és nem utolsó sorban egy Cecén, vagy egy máshol leszedett paprika között.
Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/haromerezetu_tompa_vegu_sargaszold