2024. július 18. csütörtök Frigyes

Hazai pálinkakörkép

Agro Napló
Keresettebbek lettek a pálinkák, így a hazai főzdék jól járnak, folyamatosan tudnak működni.A jó gyümölcstermés miatt idén a meggy és a cseresznye adja majd a legjobb pálinkákat.

 

Milyen az idei termés?



Az idei év jó gyümölcstermést hozott. A meggy és a cseresznye különösen jól termett, de a barack, a szilva, a szőlő és a birs is jó pálinkákat ad majd. Mivel egyre növekszik a pálinka értéke, manapság - az eddigi tapasztalatokkal ellentétben - egyre több pálinkafőző dolgozik egész évben folyamatosan.

A bérfőzetett pálinka (amit a kistermelők maguknak főzetnek le) rendkívül jól tartja magát, mert az adótartalma jóval alacsonyabb, mint a kereskedelmi főzésnek.



Voltak természetesen olyan területek is az országban, ahol a termelők nem tudták értékesíteni a gyümölcsöt, az ő esetükben elsősorban a szerződéskötések hiányával volt gond. Ahol a pálinkakészítők és a termelők évek óta tartják egymással a kapcsolatot, ott megvan a termelésbiztonság - magyarázza Dr. Panyik Gáborné a Budapesti Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari tanszékének adjunktusa.



A nagykereskedelemben vannak inkább gondok, ezért pár helyen "be is ragadt" a meggy, de a probléma országosnak nem mondható. Dr. Panyik Gáborné szerint a termelésbiztonság érdekében előbb-utóbb ki kell építeni a termelők és a pálinkakészítők közti folyamatos kapcsolatot.





Ismerd meg a jó pálinkát



Az elmúlt évben történt meg először, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával a pálinka egy ún. központi marketingkeretet kapott. A felhasználása viszont nem volt túl sikeres.



Az ebben az évben rendelkezésre álló - nem túl nagy - összegből a központi marketing előkészítése történt meg - mondja Dr. Panyik Gáborné. Mivel a Pálinka Nemzeti Tanács csak áprilisban alakult meg, minden valószínűség szerint a programot csak a karácsony előtti időszakra sikerül majd beiktatni.

A tanács legfőbb feladata egyébként az, hogy felügyelje a pálinka minőségének ellenőrzését és kidolgozza a nemzeti pálinkastratégiát. Konkrétabb cél pedig, hogy megismertessék a hazai fogyasztókat a valódi pálinkával. Ha itthon már tiszta lesz a kép, és az ide látogató külföldiek is megismerik a jó pálinkáinkat, akkor lehet a központi marketinggel kilépni a határokon kívülre.





A jövő évi Gyulai Pálinkaversenyről



A Sör- és Szeszipari tanszék adjunktusa elárulta, hogy 2010-ben a tanács határozata értelmében két országos pálinkafesztivál és két országos pálinkaverseny lesz. Az egyik ilyen a gyulai, melynek előkészületei már el is kezdődtek.



A szervező elkészíti a pályázati feltételeknek megfelelő szervezeti szabályzatot, valamint a bírálatok

rendjét, majd november tájékán elkezdődik a bírálók felkészítése is. A gyulai verseny az, amelyre nagyon

sok külföldi érkezik, de nem pálinkákkal, hanem gyümölcspárlatokkal. Idén közel 800 minta volt

versenyben, a szervezők remélik, hogy ez a magas mintaszám jövőre tovább növekszik.



Dulai Péter

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/hazai_palinkakorkep_

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29