Milyen az idei termés?
Az idei év jó gyümölcstermést hozott. A meggy és a cseresznye különösen jól termett, de a barack, a szilva, a szőlő és a birs is jó pálinkákat ad majd. Mivel egyre növekszik a pálinka értéke, manapság - az eddigi tapasztalatokkal ellentétben - egyre több pálinkafőző dolgozik egész évben folyamatosan.
A bérfőzetett pálinka (amit a kistermelők maguknak főzetnek le) rendkívül jól tartja magát, mert az adótartalma jóval alacsonyabb, mint a kereskedelmi főzésnek.
Voltak természetesen olyan területek is az országban, ahol a termelők nem tudták értékesíteni a gyümölcsöt, az ő esetükben elsősorban a szerződéskötések hiányával volt gond. Ahol a pálinkakészítők és a termelők évek óta tartják egymással a kapcsolatot, ott megvan a termelésbiztonság - magyarázza Dr. Panyik Gáborné a Budapesti Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari tanszékének adjunktusa.
A nagykereskedelemben vannak inkább gondok, ezért pár helyen "be is ragadt" a meggy, de a probléma országosnak nem mondható. Dr. Panyik Gáborné szerint a termelésbiztonság érdekében előbb-utóbb ki kell építeni a termelők és a pálinkakészítők közti folyamatos kapcsolatot.
Ismerd meg a jó pálinkát
Az elmúlt évben történt meg először, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával a pálinka egy ún. központi marketingkeretet kapott. A felhasználása viszont nem volt túl sikeres.
Az ebben az évben rendelkezésre álló - nem túl nagy - összegből a központi marketing előkészítése történt meg - mondja Dr. Panyik Gáborné. Mivel a Pálinka Nemzeti Tanács csak áprilisban alakult meg, minden valószínűség szerint a programot csak a karácsony előtti időszakra sikerül majd beiktatni.
A tanács legfőbb feladata egyébként az, hogy felügyelje a pálinka minőségének ellenőrzését és kidolgozza a nemzeti pálinkastratégiát. Konkrétabb cél pedig, hogy megismertessék a hazai fogyasztókat a valódi pálinkával. Ha itthon már tiszta lesz a kép, és az ide látogató külföldiek is megismerik a jó pálinkáinkat, akkor lehet a központi marketinggel kilépni a határokon kívülre.
A jövő évi Gyulai Pálinkaversenyről
A Sör- és Szeszipari tanszék adjunktusa elárulta, hogy 2010-ben a tanács határozata értelmében két országos pálinkafesztivál és két országos pálinkaverseny lesz. Az egyik ilyen a gyulai, melynek előkészületei már el is kezdődtek.
A szervező elkészíti a pályázati feltételeknek megfelelő szervezeti szabályzatot, valamint a bírálatok
rendjét, majd november tájékán elkezdődik a bírálók felkészítése is. A gyulai verseny az, amelyre nagyon
sok külföldi érkezik, de nem pálinkákkal, hanem gyümölcspárlatokkal. Idén közel 800 minta volt
versenyben, a szervezők remélik, hogy ez a magas mintaszám jövőre tovább növekszik.
Dulai Péter
Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/hazai_palinkakorkep_