2024. július 18. csütörtök Frigyes

Az Országos Erdészeti Egyesület küldöttsége Izlandon

Agro Napló
Az Európai Erdők Hálózata (European Forest Network - EFN) 2009. szeptember 18-21. között, Izlandon, Reykjavíkban tartotta idei tanácskozását. Az ülésen, melyet a házigazda Izlandi Erdészeti Egyesület szervezett, nyolc nemzet erdészeti egyesülete képviseltette magát.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) – amely 2008-ban csatlakozott az EFN-hez – részéről kéttagú küldöttség, dr. Pethő József, az OEE elnöke, valamint Kovácsevics Pál, az OEE Közönségkapcsolatok Szakosztály titkára vett részt a tanácskozáson.



Az EFN Európa nemzeti erdészeti egyesületeinek informális hálózata. Célja az erdőkkel, erdészettel és erdészeti politikával kapcsolatos nemzeti és nemzetek feletti információáramlás elősegítése.

Az idei tanácskozás legfőbb témája: a gazdasági válság, és annak az erdészeti szektorra gyakorolt hatásai.



Nem meglepő módon a nemzeti küldöttségek mind az erdészeti nyersanyagtermelésre vonatkozóan, mind az elsődleges és másodlagos faipar területén a kereslet visszaeséséről, az árak stagnálásáról és csökkenéséről számoltak be.

Európa erdészeti ágazata sem képes függetleníteni magát a világpiaci folyamatoktól és a pénzügyi válság következményeitől.



A résztvevők betekintést nyertek a Magyarországnál valamivel nagyobb területű (103.000 km2), ám jóval kevesebb lélekszámú (mintegy 320.000 lakos) Izland erdőgazdálkodásába is. Az északi sarkkör közvetlen szomszédságában fekvő ország erdősültsége mindössze 0,3 százalék. A fás növényzet legnagyobb része a 2-3 méteres magasságot sem éri el. Izlandon a kormányzat eltökélt szándéka – a társadalom egyetértésével – az erdősültség, telepítések révén, való emelése, és a 2 százalékos erdőborítottság elérése.

Az EFN következő tanácskozására várhatóan 2010 őszén kerül sor.

 

Forrás: http://forestpress.hu/jie_hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16001&Itemid=2

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29