2024. július 18. csütörtök Frigyes

Egy év után feltekerik

Agro Napló
Tíz évvel ezelőtt az elsők között kezdett gyepszőnyeg előállításába egy családi kertészet. Az akkori 6 hektáros üzemük mára 40 hektárosra bővült. Habár a nemzetközi cégek erősen nyomulnak a hazai piacon, és több hazai versenytárs is megjelent, az apostagi családi kertészet, vagy ahogyan üzletfelei ismerik, az Eurogreen-Tiszafa Kft. állja a versenyt.

 

Az aszálytól tikkadt kukorica- és napraforgótáblák mellett üdítő látvány a hatalmas, egybefüggő, harsogóan zöld - mintegy 40 hektárnyi - gyepsziget az apostagi határban. A frissen vágott fűszálakon csillog a harmat. Igen, ilyen fűről álmodik minden kerttulajdonos. De hogyan is születik az a gyep, amit csak le kell teríteni szőnyegként az udvaron, a parkokban, vagy a futballpályákon?



- Próbálunk alkalmazkodni a biológiailag optimális vetési időszakhoz, precízen megcsináljuk a magágyat, visszalazítózzuk a talajt, föltöltjük tápanyaggal, és nagy biológiai értékű fűmagkeverékeket dolgozunk be – magyarázza Kádár Péter ügyvezető.

- Ezzel mindent megtettünk ahhoz, hogy elindítsuk a gyepünket azon a hozzávetőleg 12 hónapos úton, aminek a végén gyepszőnyeg-tekercs formájában tudjuk megrendelőinknek értékesíteni. Célunk az, hogy adott esetben egy beszűkülő piaci környezetben is versenyben maradjunk. Tavaly eladásaink jelentős része ment külföldre, például Romániába, vagy egyéb, tőlünk keletebbre vagy délebbre fekvő országba. Észrevéve a piaci rést, sikerült Romániában egy gyepszőnyeg-termesztő telepet létrehoznunk. Idén májusban ott is megkezdtük az értékesítést. Ez, mintegy kétévi előkészítő munka eredménye.



A gyeptermesztés sajátos, és nagyon komoly technológiai fejlesztéseket igényel.

- Ezért éltünk a pályázatok által kínált lehetőségekkel. Így nyertünk egy AVOP pályázatot, ami révén egy öntözés-fejlesztési beruházást hajtottunk végre. Régen az öntözést diesel-aggregátoros szivattyúval oldottuk meg. Ezt sikerült kiváltani egy szivattyúház építésével, és elektromos szivattyúk üzembe helyezésével. Ez a technológia lényegesen korszerűbb, környezetbarát, nagyobb teljesítményű.

Az ilyen pályázatokkal viszont egyfajta termelési kötelezettség is jár.



- Emiatt nekem, mint cégvezetőnek főhet is a fejem, mert 5 évre elkötelezi magát az ember egy folyamatos és permanens növekedés mellett. Ezt eddig az üzleti évig mindig sikerült is teljesíteni.



Újabb pályázatokban nem gondolkodnak?

- A mostani technológiával, hogy ha megfelelő a karbantartása a gépeknek, akkor még 4-5 évig nagyobb beruházás nélkül hatékonyan és korszerűen tudunk gazdálkodni – mondta befejezésül - Kádár Péter.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/egy_ev_utan_feltekerik

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29