2024. július 18. csütörtök Frigyes

Rosszelhoznadzor határozat

Agro Napló
2009. szeptember 14-én a Rosszelhoznadzor (Oroszországi Föderáció Állategészségügyi és Növény-egészségügyi Felügyelete) FSz-NV-2/9959 sz. leiratában szabályozta az állati eredetű élelmiszer alapanyagimport biztonsági monitoring, és a megerősített (szigorított) laboratóriumi vizsgálatának menetét. Ez azokra a termékekre terjed ki, melyek közvetlen emberi fogyasztású élelmiszerben, állati takarmányban, ill. állateledelben kerülnek felhasználásra.

 

1. Azután, hogy a Rosszelhoznadzor az Orosz Föderáció (OF) biztonsági követelményeinek nem megfelelő termékről szerzett tudomást, az orosz állategészségügyi előírásoktól való eltérés mértékétől függően a következő lépéseket teszi:

• 1.1 A konkrét beszállító vállalattal szemben behozatali korlátozást vezet be amennyiben az orosz normatívákat meghaladó mennyiségben van maradvány veszélyes és tiltott anyag a termékben, mint pl. toxikus anyagok, peszticidek, hormonok, rádiónuklidok, antibiotikumok, patogén mikroorganizmusok (Salmonella, Yersin baktérium, Listeria monocitogenes) és olyan gyógyszer, amelyet nem regisztráltak az OF.-ben.

• 1.2 A konkrét beszállító vállalattal szemben megerősített (szigorított) laboratóriumi vizsgálatot vezet be, amennyiben az orosz normatívákat meghaladó mennyiségben van veszélyes és tiltott anyag a termékben, melyek meghaladják az orosz szabványt: mezofil aerob és fakultatív anaerob mikroorganizmusok, kóliform baktériumok, Enterobacteriaceae baktériumok (enterokokkuszok), patogén baktériumok (e. coli, S. aureus, Proteus baktériumok, B. cereus és szulfitredukáló klosztricídiumok, Vibrio parahaemolyticus) és romlást előidéző mikroorganizmusok (élesztők, penészgombák, tejsavas mikroorganizmusok)



2. Az összes olyan esetről, amikor a termék nem felel meg az orosz biztonsági előírásoknak, valamint az annak kapcsán foganatosított intézkedésekről a Rosszelhoznadzor értesíti a gyártó vállalat országának állategészségügyi hatóságát.



3. Az összes olyan esetről, amikor a termék nem felel meg az orosz biztonsági előírásoknak, valamint az annak kapcsán foganatosított intézkedésekről a Rosszelhoznadzor értesíti a területi kirendeltségeit.



4. Amennyiben a konkrét beszállító vállalattal szemben megerősített (szigorított) laboratóriumi vizsgálatot vezetett be, és további szállítmányokban is az orosz normatívákat meghaladó mennyiségben van maradvány veszélyes és tiltott anyag a termékben, úgy a Rosszelhoznadzor a következőket teszi:

• behozatali korlátozást vezet be az adott beszállító vállalattal szemben, és emellett értesíti a gyártó vállalat országának állategészségügyi hatóságát, a Rosszelhoznadzor területi kirendeltségeit és az OF szubjektumai állategészségügyi hatóságait a tiltásról, a bevezetés napjáról és annak kiváltó okairól.

• újra felhívja a gyártó ország állategészségügyi hatóságát, hogy javítani kell a vállalat szanitáriális és higiéniai feltételein és/vagy az állat levágása előtt kellő időben ki kell vonni az állat szervezetéből a gyógyszerek maradványait. Emellett megerősített (szigorított) laboratóriumi vizsgálati rendszer életben marad.



5. Ahhoz, hogy az OF állategészségügyi és higiéniai normatíváit meghaladó mennyiségben lévő maradvány veszélyes és tiltott anyag miatti, az adott beszállító vállalattal szembeni behozatali korlátozás megszűnjön, és a cég újra exportálni tudjon, a gyártó vállalat országának állategészségügyi hatósága beszámolót küld a Rosszelhoznadzornak arról, hogy milyen lépéseket tett az ország és a konkrét vállalat:

• az orosz követelményeket és normatívákat figyelmen kívül hagyás (megsértés) okainak feltáró analízise,

• a nem megfelelő termék gyártását kiváltó okok kiküszöbölésének garanciája,

• az állami monitoring program keretén belül elvégzett vállalati laboratóriumi vizsgálati eredmények, melyek megfelelnek az OF követelményeinek,

• a gyártó vállalat által tett szükséges intézkedések a biztonságos termék gyártásának érdekében.



6. A Rosszelhoznadzor megvizsgálja az átadott dokumentumokat és a következő döntést hozza:

• a konkrét gyártó vállalat exportját újra engedélyezi,

• a konkrét gyártó vállalat exportját nem tudja engedélyezni és értesíti az exportáló ország állategészségügyi hatóságát a szükséges kiegészítő dokumentumok benyújtása céljából,

• a gyártó vállalat exportja csak azután engedélyezhető, hogy a Rosszelhoznadzor által felhatalmazott illetékes szakemberek helyi állategészségügyi inspekcióinak eredménye ismeretes,

• a gyártó vállalat exportja újra engedélyezhető az exportáló ország állategészségügyi hatóságának garanciája mellett addig, amíg a Rosszelhoznadzor által felhatalmazott illetékes szakemberek helyi állategészségügyi inspekciója le nem zajlik. 

Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29