2024. július 18. csütörtök Frigyes

Rövidhírek az USA-ból és Kanadából

Agro Napló

 

USA



Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) Állat- és Növény-egészségügyi Szolgálata (APHIS) szeptember végén bejelentette, hogy 2009. október 9-i hatállyal feloldja a még a 2006-2007-es H5N1 járványügyi helyzet alapján Bács-Kiskun és Csongrád megyékből származó szárnyasokra és tojásra bevezetett importkorlátozást.



Tom Harkin szenátort Blanche Lincoln szenátor asszony váltotta a Szenátus Mezőgazdasági, Élelmezési és Erdészeti Bizottsága élén.



A Képviselőház és a Szenátus megegyezésre jutott a kínai feldolgozott baromfi importját ellehetetlenítő költségvetési intézkedések feloldásáról. Az új költségvetési törvény tervezetébe foglalt javaslat alapján a Kínából származó feldolgozott baromfi importja engedélyezhető, azonban az USDA köteles az érintett termékek ekvivalenciáját garantálni (feldolgozó üzemek auditja, belépésnél a vizsgálatok gyakoriságának növelése, gyakoribb jelentések a Kongresszus felé). A változás ténylegesen az, hogy az USDA az előirányzatait erre a célra fel is használhatja a jövőben (tehát elvégezheti a szükséges ellenőrzéseket, a behozatalnak amerikai oldalról nem lesz adminisztratív akadálya).



Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter szeptember 22-én Washingtonban találkozott kínai kollégájával Sun Zhengcai-val, és többek között megújították a 6 éve aláírt közös memorandumot a két ország közötti tudományos és kereskedelmi együttműködésről a mezőgazdaság terén.



A Fehér Ház 2009. szeptember 22-én nyilvánosságra hozta, hogy az indiai-amerikai Islam A. Siddiqui-t jelöli az amerikai mezőgazdasági főtárgyaló posztjára. Siddiqui legutóbb a CropLife America nevű biotechnológiai lobbicég tudományos és szabályozási ügyekért felelős alelnöke volt, még korábban pedig a Clinton-kormányzat idején töltött be jelentős szerepet – marketing és szabályozási ügyekért felelős helyettes államtitkár, kereskedelmi tanácsadó - a Mezőgazdasági Minisztériumban (USDA). Mielőtt az USDA alkalmazottja lett volna, Siddiqui 28 évet töltött el a kaliforniai mezőgazdasági minisztériumban.



Az USDA APHIS bejelentette, hogy október 1-jétől átlagosan 10 %-kal emeli szállítmányok amerikai vámterületre történő érkeztetéséhez kapcsolódó egyes karantén és vizsgálati díjait.



Az USA aláírta az Áruk Részben vagy Egészben Tengeren Történő Nemzetközi Szállításáról Szóló Szerződésekről szóló ENSZ egyezményt (Rotterdam Rules), mely korszerűsíti a nemzetközi tengeri fuvarozáshoz kapcsolódó nemzetközi jogot. A szerződést a Szenátusnak is jóvá kell hagynia, hatálybalépéséhez még 5 ország aláírása, illetve ratifikációja szükséges.





Kanada



Szeptember közepén Gerry Ritz mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a kanadai mezőgazdasági minisztérium és az egészségügyi minisztérium 75 millió dollárt költ a kanadai élelmiszerbiztonsági rendszer korszerűsítésére. Többek között 166 főt vesznek fel az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szövetségi személyi állományba, javítják a koordinációt a szövetségi és a provinciális szintek között, korszerűsítik a monitoring-rendszert, növelik a lisztériával kapcsolatos vizsgálatok számát, és független auditort kérnek fel az élelmiszerbiztonsági rendszer prioritásainak és forrásainak vizsgálatára.



A kanadai kormány júliusi kérésére a WTO szeptember elején döntött egy vitarendező testület felállításáról a Kanada vs Korea marhahús-ügyben.



A manitobai főállatorvos szeptember elején ismertette a H1N1 kanadai – elsősorban manitobai - sertésállományban történt előfordulásainak tapasztalatait. Dr. Wayne Lees szerint a vírus lefolyása az érintett állományokban nagyon enyhe volt, az állatok a légzőszervi tünetek nagyon enyhe jeleit mutatták csupán. Az állatok ezt követően 4-7 napon belül meggyógyultak. A vírus a teljes termelési láncban – elletéstől vágóhidakig – előfordult.





Dr. Tóth Attila

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29