2024. július 18. csütörtök Frigyes

Változások a borok adózásával kapcsolatban

Agro Napló
Egyes szövetségi államokban – elsősorban költségvetési okokból - az utóbbi fél évben kísérletet tettek a borokhoz – valamint az alkohol- és dohánytermékekhez - kapcsolódó adótételek emelésére. Összesen 6 szövetségi államban módosult az adókódex (lásd táblázat), míg 11 államban – Kalifornia, Nevada, Arizona, Idaho, Montana, Minnesota, Ohio, Indiana, Delaware, Maryland, Connecticut – az erre vonatkozó törvényjavaslatot végül is nem fogadták el.

 


 

A változások önmagukban nem diszkriminatívak, tehát ugyanolyan mértékben sújtják az import és a hazai termékeket is. A legjelentősebb adóemelést Kentuckyban, Massachusettsben és Illinois-ban hajtották végre. Az emeléseknek többféle következménye lehet. Kentuckyban például az értékesítési adó borra történő áprilisi hatályú kiterjesztése óta érezhetően többen tértek át a borról az olcsóbb sör fogyasztására. A változtatások alapján földrajzi eltolódások is bekövetkezhetnek a borvásárlásban. Massachusettsben például a környező államoknál sokkal kedvezőbb volt a bor adózása, ezért sokan átjártak New Yorkból, Connecticutból bort vásárolni. Az értékesítési adó kiterjesztésével ez a kedvezmény eltűnik. Hasonló a helyzet Illinois-ban, ahol közel duplájára nőtt a jövedéki adó, míg a szomszédos Wisconsinban összességében kevesebb adó terheli a borokat. Az adóemelések pedig általánosságban alkalmasak a világgazdasági válság által gerjesztett tendencia erősítésére, mely az olcsó -10 $ alatti - borok irányába tolja a fogyasztói keresletet. A helyzet értékelésénél figyelembe kell venni, hogy az adótételek növelésének következményeit hosszabb távon várhatóan bizonyos mértékig ellentételezi a gazdasági válságból történő kilábalás kedvező hatása.



Megjegyzendő, hogy a borokat terhelő adó a szövetségi államokban több összetevőből áll össze – szövetségi jövedéki adó, állami értékesítési adó, állami jövedéki adó, külön alkohol-adó -, ezért több esetben a fizetendő adó a táblázatban foglalt értékeket jóval meghaladhatja.





--------------------------------------------------------------------------------



[1] A javaslat eredetileg 51 cent/gallonra vonatkozott.

[2] A változtatást bíróság előtt megtámadták.



Dr. Tóth Attila

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29