2024. július 18. csütörtök Frigyes

A brüsszeli agrárattasé értékelése a D napról

Agro Napló
A 2009. október 5-i agrárminiszteri találkozón történtekről adott tájékoztatást Czeti András agrárattasé Brüsszelből.

 

Az ülésen tájékoztatás hangzott el a tejpiaci aktuális trendjeiről - emlékeztetett Czeti András. Mint elhangzott, a tej felvásárlási átlagára kismértékben növekedett (26 cent/liter) ami azt eredményezte, hogy szeptember hónapban nem volt vaj-, és sovány tejpor- intervenciós felajánlás. "A kismértékű áremelkedés az intervenció megállása szempontjából fontos, de a gazdálkodók helyzetén még nem segít, mert a tej önköltségi ára magasabb, mint a felvásárlási ár, ezért még mindig veszteséget termelnek. Éppen ezért kezdeményezte Magyarország, hogy az utóbbi években több lépésben csökkentett intervenciós ár kerüljön 50%-al megemelésre." - hívta fel a figyelmet Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Czeti András tájékoztatása szerint.





Javasolt intézkedések



Az agrárattasé emlékeztetett: ismét elhangzottak az EP COMAGRI szeptember 17-én ülésén tett bejelentések, hogy a tejválság kezelését az alábbi intézkedésekkel kívánják megtenni:



- Közvetlen támogatások 70%-nak előrehozott kifizetése október 16-tól.



- Az 1234/2007. Rendelet 186. cikkét kiterjesztené a tejágazatra is. Ezzel nagyobb hatáskör lenne a válsághelyzetek kezelésére (pl. intervenciós időszak meghosszabbítás)



- A tagállamoknak lehetővé tenné a tejkvóta kivásárlását úgy, hogy felvásárolt kvóta a nemzeti tartalékban elkülönítetten kerülne nyilvántartásra, és a tejilleték meghatározásánál ne kerüljön figyelembevételre. Az ennek okán beszedett többlet-illeték a tejágazat szerkezetátalakítására lenne felhasználható.



- Javaslat hangzott el, átmeneti jelleggel a mezőgazdasági állami támogatások egyszerűsített bejelentési határértékének 15.000 euróra növelésére.



- Életre hívnak egy Magas Szintű Munkacsoportot a tejágazat hosszú távú jövőképének kialakítására.



A konkrét rövidtávú jogalkotási javaslatokat október 9-én fogják megtenni, úgy hogy azokról a Tanács október 19-20-i ülésén, Luxemburgban dönteni tudjon.





Gráf József értékelése



Czeti András közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter értékelését is. Az alábbiakban azt idézzük:



"A Bizottság által javasolt intézkedések csekély hatást gyakorolnak az ágazat helyzetére. Például a 186. cikk kiterjesztése csak elvi lehetőséget nyit különböző intézkedésekre, de kérdés, hogy hogyan akarnak ezekkel a lehetőségekkel élni. Az ágazatnak azonnal érzékelhető, kézzel fogható segítségre van szüksége. A közvetlen támogatások kifizetését Magyarország is előre fogja hozni, de ez csak a kifizetés ütemezését teszi kedvezőbbé, ami szintén korlátozott értékű. Ezért HU azt javasolta, hogy a tejkvóta támogatás kerüljön 50%-al megemelésre. Egyenlőre ennek a javaslatnak nem volt eredménye. A tejpiaci krízisnek nem egyetlen, talán nem is elsődleges oka a KAP Állapotfelmérés során elhatározott kvótaemelés, de magyar értékelés szerint, ez is fontos része a problémának. Mára azonban kiderült, hogy a KAP Állapotfelmérés tejkvótára vonatkozó döntéseinek felülvizsgálatát, HU mellett már csak a tagországoknak egy szűk köre támogatná. Ezért az informális tanácson magyar részről az elhatározott kvóta emelés átmeneti felfüggesztését kezdeményeztük."





Magas szintű munkacsoport



Az agrárminiszterek informális ülése életre hívott egy magas szintű munkacsoportot. A munkacsoport elnöke Jean Luc Demarty a DG-AGRI főigazgatója, tagjai a tagországok magas rangú tisztviselői. A csoport munkájához később a tejágazat szakértői és érdekképviseletei is csatlakozhatnak.



A munkacsoport elsősorban az ágazat hosszú távú jövőképének kialakítását kapta feladatul. Olyan kérdéseket fog foglalkozni mint:



- A termékpálya szereplőinek szerződéses kapcsolatainak áttekintése;



- Az elsődleges termék előállítók alkuhelyzetének javítása;



- A meglévő agrárpiaci szabályozás (eszközök) hatékonyságának elemzése;



- A piac átláthatóságának javítása (minőség, címkézés, EU szintű ár- és mennyiségi információk nyomon követése stb.);



- Innováció és kutatás;



- Tejtermékek határidős piacának kialakítása/szabályozása;



A munkacsoport első ülését október 13-án fogja tartani, majd havi rendszerességgel fog ülésezni. Rendszeresen jelentéseket készít, és munkáját 2010 júniusában egy végső jelentésben fogja összegezni - tájékoztatott Czeti András. Mint arra kitért, Gráf József agrárminiszter szerint a munkacsoport felállítása nem nyújt segítséget a rövidtávú problémák kezelésében, de egy ilyen testület fontos szerepet játszhat a tejágazat jövője szempontjából. "Most már elkerülhetetlennek látszik, hogy a 2015. áprilisában lejáró tejkvóta rendszer nem kerül meghosszabbításra, ezért mindent meg kell tenni, hogy az ágazatnak egy olyan szabályozása legyen, ami termelési és jövedelembiztonságot nyújt a tejtermelőknek. Magyarország - az ágazat szereplőinek teljes körű bevonásával - aktív kíván részt venni ennek a munkacsoportnak a munkájában - hangsúlyozta Gráf József.

 

Forrás: http://www.agrarhaszon.hu/product/3032/

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29