2024. július 18. csütörtök Frigyes

Értékes a magyartarka állomány

Agro Napló
Ez a fajta a világon a legelterjedtebb, és már nálunk is szépen gyarapodik a létszámuk.

 

Az pedig külön siker, hogy az Európai Hegyitarka Tenyésztők Szövetsége a Magyarországon rendezett 28. kongresszuson alelnökévé választotta Füller Imrét, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatóját, akivel a Kaposvári Állattenyésztési Napokon beszélgettünk.



Húsz évvel ezelőtt, 1989-ben alakult meg az egyesület. Aztán növekedtünk, gyarapodtunk, sokat tanultunk. Tanultunk Európától, a szomszédainktól, Ausztriától, Németországtól, és mostanra felnőtté váltunk, hiszen 20 évesek lettünk. Én úgy gondolom, hogy Európa elismerte azt a tenyésztői munkát, amit a magyartarka tenyésztők az elmúlt időszakban végeztek.



Van akkora súlya a magyarországi hegyitarka tenyésztésnek, hogy ez indokolt legyen? Tehát az eredmények igazolják-e ezt?



Én úgy gondolom, hogy igen, hiszen az interbull tenyészértékben Magyarországnak van olyan bikája, amelyik a tejtermelésben a 36. mintegy 90 ezer bika közül, és van olyan bikája, ami hústermelésben, tehát hús tenyészértékben 160 ezerből szintén az első 100-ban van. Lehet, hogy ennek is köszönhető, de én úgy gondolom, hogy van súlya.



Itt, a show-bírálat közben tett egy említést arról, hogy miért jó magyartarka tehenet tejtermelésre fogni.



Mi a tenyésztést már jó pár éve úgy próbáljuk irányítani, hogy inkább a tejfehérje-termelést szeretnénk fokozni. Ennek megvan az eredménye, mert a 2008. évi átlag tejfehérje-százalék a magyartarkánál 3,48. Ez nagyon szép szám, és lehet, hogy egy kicsit a tejzsír-termelést el is hanyagoltuk miatta. Utóbbi ugyanis 2008-ban egy picit már 3,9 alá csökkent. Viszont a tejtermelés az szépen növekedett, 5400 kilogramm az össztenyészet átlagában. Az Európai Unió a tejmennyiségre és a tejzsír-mennyiségre szabott ki kvótát, a fehérjét teljesen szabadon hagyta. Tehát ezért gondoltuk mi azt, hogy fehérjében bármeddig fejlődhetünk. Igaz, hogy ez lassan megy, de erre az egyre nincsen kvóta.





A bemutatóhoz mit szóltak a külföldiek?



A vemhes üszőknél Richard Rushnak úr, az egyik bíró Szlovákiából, a Szlováktarka Egyesület ügyvezetője azt mondta, hogy nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek. Ez a csoport ugyanis bárhol, bármelyik európai ország kiállításán megállná a helyét, és szívből gratulált a magyar tenyésztőknek.



Gy.A.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/Ertekes_a_magyartarka_allomany

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29