2024. július 18. csütörtök Frigyes

Hazai tükör a tojásról

Agro Napló
Mint minden évben, idén is Siófokon rendezik meg a Nemzetközi Tojásfesztivált. Ennek apropójából adott interjút a Gazdakörnek a hazai tojáshelyzetről Földi Pétert, a Tojásszövetség titkára.

 

Hogyan lehet népszerűsíteni a tojást?



Mint minden más terméknél, így itt is nagyon fontos lenne a reklám, de ez roppant költséges. Mi 1998-ban kezdtük el szervezni az összejöveteleinket. Mikor volt rá pénzünk, akkor egyéb reklámeszközöket is bevetettünk, de mostanában egyre kevesebb lehetőségünk van erre. Most az internetes honlapok felé próbálunk orientálódni, mert ezt viszonylag kevés költségből is meg tudjuk oldani, és hatásos is.

A fogyasztókat folyamatosan kell "ostromolni". Tojásfesztivál sajnos csak évente van, de mindenképpen elősegíti a tojás népszerűsítését a nagyközönség körében.





Változott valamit a hazai tojásfogyasztás az utóbbi évekhez képest?



Igen, egy hullámzó fogyasztási görbét figyelhetünk meg itthon. A népszerűsítés hatására 1998-ban megugrott a fogyasztás, ekkor tudatosult az emberekben, hogy a koleszterin ügyet másképp kell felfogni, mint korábban nálunk tették. A '90-es évek közepén az éves átlagfogyasztás 265 tojás volt, amit 2002-re sikerült feltornázni 301-re. Azóta ismét csökkenésnek lehetünk szemtanúi, a KSH szerint 270-re esett vissza. Ezt a jövőben mindenképpen szeretnénk visszafordítani, de azzal is számolnunk kell, hogy a válság miatt csökken a lakosság vásárló ereje, és ez bizony annak ellenére is meg fog mutatkozni a tojásnál, hogy ez a legolcsóbb élelmiszer.





Más baromfifajták tojása is megtalálható a piacon?



Itthon még a fürjtojás fordul elő. Kuriózumként persze olykor-olykor lehet találkozni strucctojással, de ezek csak furcsaságok, különlegességek, nálunk nem jellemző. Ha Magyarországon tojásról beszélünk, akkor az a tyúktojás. A szalmonella probléma miatt nálunk egyébként tilos például kacsatojást forgalmazni.





Az uniós jogszabályok jelenleg mennyire befolyásolják a tojásfogyasztást, illetve termelést?



Említettem, hogy jelen pillanatban a biológiai értékét is figyelembe véve a tojás a legolcsóbb élelmiszer, de lehetne olcsóbb is, ha nem lenne annyi szabály, annyi kötöttség, melyek nagy mértékben növelik a költségeket. Itt a legjelentősebb tényező az ún. állatvédelmi, -jóléti szabályok és a szalmonella ellenőrzési program, ami az európai tyúkállományban tavaly indult be kötelezően. Ez rendkívüli módon megdrágítja a termelést, nem beszélve rengeteg egyéb adminisztratív előírásról. Ne felejtsük el azt sem, hogy 25%-os ÁFA-val van túlterhelve a tojás, aminek - mivel a tojás alapvető élelmiszer - nem szabadna így lenni, mert a legfontosabb és legoptimálisabb összetételben biztosítja még a legszegényebbeknek is a megfelelő fehérje összetételű táplálékot.





Milyen időszakokban nő meg a tojásfogyasztás?



Ez általában a két nagy ünnepkör: az egyik természetesen a húsvét, a másik pedig a karácsony körüli időszak. Ezekben az időszakokban akár 50%-kal is a megugrik a tojás iránti kereslet.



Az idei tojásfesztivált egyébként október 9. és 11. között rendezik a siófoki főtéren (a Víztorony és környéke).

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/hazai_tukor_a_tojasrol

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29