2024. július 18. csütörtök Frigyes

NEM MARADNAK MAGUKRA A MAGYAR TEJTERMELŐK

Agro Napló
A magyar kormány nem hagyja magukra gondjaik megoldásában a magyar tejtermelőket addig sem, amíg az Európai Unió végleges megoldást talál problémáik orvoslására – hangzott el a hét közepén tartott legutóbbi kormányszóvivői tájékoztatón. Ezen Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ismertette a lehetséges probléma megoldási módozatokat.

 

Az agrártárca vezetője emlékeztetett arra, hogy korábban hazánk már tett javaslatot a tejpiaci anomáliák megoldására. Ezeket a kezdeményezéseket továbbra is fenntartja. Vagyis: Magyarország szerint az unió tejpiacát úgy lehetne ismét egyensúlyi állapotba hozni, hogy átmenetileg növelni kellene 50 százalékkal a tej exporttámogatását. Továbbá ugyanilyen mértékkel emelni kellene az intervenciós árakat, és a kvótaalapú közvetlen támogatások mértékét is. A miniszter jelezte azt is, hogy az Európai Bizottságnak a tejpiaci krízis megoldása érdekében legalább egy évig fel kellene függesztenie a korábban engedélyezett kvótaemeléseket.



Gráf József úgy gondolja, hogy a magyar javaslatok elfogadása jelentősen enyhítené az unió tejtermelőinek pillanatnyilag kritikusnak nevezhető helyzetét. Az agrárminiszter jó irányba tett, de igen kis lépésnek nevezte a legutóbbi uniós informális agrárminiszteri tanácskozáson elfogadott határozatot. Ebben 20 ország felkérte az Európai Bizottságot, hogy a következő agrárminiszteri tanácsülésre terjesszen elő konkrét javaslatokat a tejpiaci gondok megszüntetésére.



Addig is, amíg Brüsszelben döntenek a további lépésekről, a magyar kormány saját hatáskörében lépéseket tesz illetve már tett a magyar tejtermelők problémáinak mérséklésére – közölte Gráf József. A részleteket ismertetve utalt arra, hogy a tejtermelők súlyos helyzetét érzékelve a kormány már három hónappal ezelőtt azonnali intézkedéseket vezetett be. A tejtermelőknek ugyanis mintegy 2,5 milliárd forint értékű többletforrást juttatott. A szóban forgó csomagban ott volt többek között a tejtermelők adminisztratív terheinek csökkentése, a szállítási költségek elengedése, továbbá egyes állatbetegségek megelőzési költségeinek állami átvállalása és a tejmarketing-kassza növelése.



A miniszter jelezte: emellett a magyar kormány kihasználja azokat az uniós lehetőségeket is, amelyek lehetővé teszik, hogy bizonyos kifizetések időpontját előre hozzák. Így a tejtermelők már az idén megkapják azt a több mint literenként 8 forintos támogatást, amelyet eredetileg a jövő év elején fizettek volna ki nekik. A támogatás kifizetése már október közepén megkezdődik. Továbbá a jövő évben hazánk rendelkezésére álló összes uniós támogatás 3,5 százalékát, amit a piaci zavarok kezelésére lehet fordítani, Magyarország 2010-ben a tejtermelők megsegítésére fordítja.



Gráf József a kormányszóvivői tájékoztatón beszélt arról is, hogy a gazdasági és pénzügyi krízis ellenére is sikerült az idén a mezőgazdasági támogatásokat szinten tartani. Hozzátette, hogy az ágazattól 33 milliárd forint forrást vontak el. Az agrárium támogatása azonban ennek ellenére sem csökkent, mivel az EU-ból érkező pénzek az elvonást ellensúlyozták.



Ebben az évben a területalapú támogatás – az unióból érkező pénzeknek köszönhetően – mintegy 800 forinttal lehet több hektáronként mint tavaly. Így az idén az egy hektárra jutó kifizetés 42.940 forint lesz. A területalapú támogatás összegének 70 százalékát pedig még ebben az évben várhatóan átutalják a gazdálkodóknak. Ez a kifizetés is október közepén kezdődik meg.



A húsmarha esetében a támogatás a múlt évi 46.900 forintról 56.000 forintra nő. A tej literenkénti támogatása a tavalyi 8,03 forint helyett ebben az évben 8,30 forint lesz. Az egy anyajuh után járó támogatás a múlt évi 1.640 forint helyett az idén 1.700 forint lesz. A dohánytermelők szintén jelentős, mintegy 200 ezer forintos támogatásnövelésre számíthatnak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29