Európa minden országába eljut a magyar zöldség

Agro Napló
A békéscsabai és a nagykőrösi konzervgyárakban gőzerővel folyik a zöldségek feldolgozása. Mint arról magunk is meggyőződhettünk, csak kiváló minőségű alapanyagokat vesznek át a termelőktől. Akikkel a gyárak szerződést kötnek, azoknak megszabják a termesztési technológiát is. A mindkét fél érdekeit szolgáló szerződéseket elsősorban a Hajdúságban élő, valamint a szolnoki és Békés megyei gazdákkal kötik. Ezeknek a területeknek ugyanis kiváló adottságaik vannak a zöldségtermesztésre.

 

- Körülbelül másfélszáz termelővel állunk tradicionális termelési kapcsolatban, és mintegy 12 500 hektár területen termeltetünk - közli Gáspár József agronómiai igazgató. - Ez azt jelenti, hogy – tradicionális partneri körre törekedvén – előfinanszírozzuk a termelést, vagyis vetőmagot, vetéstervet, betakarítási tervet adunk. Ha kell, elvetjük a termelőnek, erre a célra saját vetőgépeink vannak. Végül szükség esetén be is takarítjuk. A gazdáknak jól bevált technológia szerint kell öntözni, és csak a vállalatunk által meghatározott permetszereket használhatják. A technológiában ugyanis hatóanyag ajánlások vannak, amelyeket szigorúan betartunk, betartatunk és ellenőrzünk.



- Minden egyes autóból, amely hozzánk érkezik, mintát veszünk, és a tulajdonságait meghatározzuk. Ez határozza meg a késztermék minőségét – egészíti ki a hallottakat Tóth László termelési igazgató.



Azzal a termelővel, aki nem tartja be az előírásokat, és ez által rosszabb minőségű árut kínál, szerződést bont a vállalat. Ilyenre azonban nemigen volt példa az elmúlt években, hiszen a termelőknek is érdekük a cég igényeinek teljesítése. A gazdák szerint a megtermelt zöldség eladása nem rejt kockázatot, a vállalat ugyanis biztos és korrekt vevő.



- Amikor a termelő velünk szerződést köt, már az első perctől tudja, hogy milyen árat fizetünk a termékéért – mondja Gáspár József. - Ez biztos partneri kört jelent. Természetesen a beszállítás után elszámolunk, és 30 napra ki is fizetjük termelőinket. Ugyanakkor a szerződéses jogviszony nem zárja ki, hogy máshová is értékesítsen a termelő, viszont a vállalat engedélye nélkül nem adhat el egyetlen kilogramm zöldséget sem.



Napjainkban nem lehet elkerülni, hogy ne szóljunk a gazdasági válságról. Ma ugyanis szinte nincs olyan vállalat, ahol ne okozott volna visszaesést a recesszió. A zöldség-feldolgozó piacon is van némi zavar, a cég azonban ezzel együtt bizakodó a jövőt illetően.



- Európa minden országába exportálunk, de elsősorban Nyugat-Európa és Közép-Európa jelenti a mi célpiacunkat – veszi át a szót Tóth László. – Egy bizonyos mennyiséget gyártunk a kelet-európai országokba is. Ennek többségét a békéscsabai üzemünk állítja elő. Természetesen, mint minden kereskedelmi ág, úgy a vállalatunk szintén fontosnak tartja, hogy újdonságokkal is megjelenjen a piacon. Most például nagyon népszerű a kukorica, valamint a bab keveréke, és egyre kelendőbb a kisdobozos konzerv is.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/europa_minden_orszagaba_eljut_a_magyar_zoldseg

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 05:58