Ha mennyiségben egyelőre nem is, minőségben és a gyümölcsméretekben máris érezteti a hatását a hőhullám és a mára rendszeresen jelentkező erős UV-sugárzás is. A tavaszi és nyár eleji esőzés sem tett jót a gyümölcsállományoknak. A meggyszezonnak már vége van, ennek érése még megúszta a hőséget, itt hozzávetőleg a prognosztizált termés, vagyis mintegy 50 ezer tonna termett idén.
Minőségi problémák ugyanakkor ennél a gyümölcsnél is adódtak, a helyenként sok csapadék miatt többször hasadt volt a termés.
Jelentkeztek a párás meleg miatt különféle betegségek is a növényeken. Az árak is nagy ütemben indultak el felfelé, ami a feldolgozókat hozta nehéz helyzetbe.
Egy kategóriával kisebb gyümölcsök
A kajszi esetében az idei közepes szezonnak számított, jobb, mint a tavalyi, de jóval rosszabb, mint a tavalyelőtti. Az őszibarack esetében kiegyensúlyozott szezonról, normális termésről beszélhetünk, szerencsére kevésbé érintették az őszibarackot a fagykárok
- mondta el az Agrárszektornak Apáti Ferenc. A FruitVeB, Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke ugyanakkor hozzátette: az őszibarack esetében a gyümölcsméretek egy kategóriával kisebbek, valószínűleg a tavaszi hideghatás, és általában a szokatlan időjárás miatt. Mint kifejtette, az idei, szokatlanul enyhe tavasz miatt minden gyümölcsfajra igaz, hogy hozzávetőleg három héttel előrébb tart a szezon, mint ahogy szokásosan alakulna.
Megindult a kényszerérés
A gyümölcsöknek a forró nyár sem tesz jót. Ebben a melegben nem rendesen érik a barack, hanem szinte megfő, kényszerérik. Nem normális ez a meleg, még az egyébként melegigényes őszibaracknak sem.
Ez egyébként már a hőségriadó előtt is látszott: az őszibarack-szezon kezdete óta, még a konszolidáltabb hőmérsékletek idején is azt tapasztalták a termelők, hogy sokkal gyorsabbak az érési folyamatok. Az a fajta, amit máskor három menetben szedtek le, most egy, maximum két menetben betakarítható.
Ilyen esetekben a szürettel kapcsolatban felmerülnek problémák, a termelők arra törekednek, hogy jó minőségben le lehessen szedni az őszibarackot, amelyet egyre nehezebb időzíteni.
Nem termel a növény, csak próbál túlélni
A jelenség általános, nem csak az őszibarackot érinti. A hőstressz gyümölcsfajtól függően 32-34 fok között már problémákat okozhat minden állományban. Ilyenkor a növénynek már nincs energiája fotoszintetizálni, bezárja a sztómáit, és kizárólag a túlélésre törekszik. Külön gond az is, hogy éjszaka is nagyon meleg van ezekben a napokban, vagyis ha nappal nagy nehezen megtermel valamennyi a szénhidrátot, azt éjszaka „ellélegzi” a növény.
Mindez azt eredményezi, hogy amikor ilyen meleg van, akkor a gyümölcsök méretnövekedése szinte megáll, hiszen a növény energiái a túlélésre mennek el.
Az érési folyamatok eközben felgyorsulnak, de az nem egy rendes, normális lefolyású átalakulás, hanem egyfajta kényszerérés. Így nem alakulnak ki a megfelelő zamatanyagok, a megfelelő cukortartalom. Az elnök megjegyezte:
ráadásul akárhogy öntözünk, legfeljebb enyhíteni tudjuk a növény problémáit, de abszolút megszüntetni nem vagyunk képesek.
Minőségi problémákat okoz a sugárzás
A hőség mellett a néha szokatlanul erős UV-sugárzás is kifejezetten nagy problémát okoz a gyümölcsösökben, hiszen ez is komoly stresszhatást jelent a növényeknek és magának a termésnek is.
Jelenleg tehát a hőstressz és a sugárzási stressz együtt jár, ez pedig kedvezőtlen kombinációnak számít.
A sugárzás oka alapvetően a napégés, megég a gyümölcs felülete, világosbarnás foltok keletkeznek rajta, az pedig innentől kezdve legfeljebb ipari gyümölcs lehet. További probléma az is, hogy ilyenkor már sok idő nincs: az égett gyümölcs egy bizonyos idő után gyakorlatilag rothadni kezd, amely már totális kárt jelenthet, hiszen az ilyen gyümölcsöt már ipari célokra sem lehet hasznosítani.
A napégés egyre komolyabb problémát jelent, ráadásul minden gyümölcsfajt érint.
Különösen nehéz ilyenkor a bogyós gyümölcsökkel bánni: a szeder vagy a málna szinte ráég a növényre, a fekete ribiszke esetében olykor a levéllel is ez történik.