Vegyes a kép a körtésekben

Agro Napló
Az idei év minőség tekintetében nagyon vegyes. Szép termés lett volna, ha nem jön a jég, emellett a válság hatásai a körtetermelőknél is érződnek.

 

A nagykanizsai Gyümölcskert Zrt. gyümölcsösei a város környékén több helyen terülnek el. A legnagyobb kiterjedésű körtés Zalasárszeg mellett található, melyet a 7-es főúton haladva is látni. De van egy viszonylag fiatal, 2002-es telepítés. A területet Feketesárnak hívják, éppen ebben az esztendőben kezdett el igazán teremni. Megközelítőleg 20 fajta körte kerül innen az áruházak polcaira. A leghíresebbek a Vilmos, a téli Vilmos és a Bosc kobak, melyet külföldön Kaiser Alexandernek ismernek. Az idei év minőség tekintetében nagyon vegyes. Szép termés lett volna, ha nem jön a jég, emellett a válság hatásai a körtetermelőknél is érződnek. A jégverés miatt nagy arányban ipari minőségűként lehet értékesíteni a körtét, de még azt is nehéz eladni. Sipos Gyula, a Gyümölcskert Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy jobb helyzetben vannak, mint az almatermelők, de náluk tovább kell tárolni a körtét, és nagyobb költséggel járt a szüret is.



- A jégverés miatt mintegy duplájába kerül egy kilónak a leszedése, mert ugyanazokat a munkákat el kell végezni az ipari körtén, mint a jobb áron értékesíthető étkezésin - magyarázza a vezérigazgató. – Ugyanis az ipari minőségűért negyed annyit fizetnek, mint az étkezésiért.

A gazdasági helyzet és az időjárás okozta nehézségek mellett fel kell készülni a következő esztendőre is, hiszen a jövő megalapozása most zajlik majd. Kezdődnek a pótlások, permetezések, metszések. Lesznek olyan gazdálkodók is, akiknek vízválasztó lesz ez az év.

- A gyöngébbek, akiknek nincsen megfelelő technikai háttere, nem modernek az ültetvényei, azok nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, ugyanis az árak nem emelkedtek évek óta. Mi jelenleg is annyiért áruljuk a körtét, mint tavaly, meg tavalyelőtt. Ez jellemző egész Európára. A gyümölcsárak nem emelkedtek, sőt, ha azt nézzük, akkor bizonyos termények árai 10-20 százalékot lefele mentek.. Tehát, aki nem tud megfelelő hektáronkénti mennyiséget termelni, az nehéz helyzetben lesz. Mert miből lesz neki a bevétele? Miből lenne eredménye? És ha nincs eredménye, akkor vajon miből tud fejleszteni? Ez idáig nem állt a mezőgazdaság olyan jó állapotban, hogy fejleszteni tudott volna. Pedig fejleszteni kell, különben nem bírjuk sem az árversenyt, sem a mennyiségi versenyt. Mert a mennyiség, meg az ár azért nagyon összefügg – mondta befejezésül Sipos Gyula.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/vegyes_a_kep_a_kortesekben

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 05:58