129/2009. (X. 8.) FVM rendelet

Agro Napló
Az iskolagyümölcs-program 2009/2010. tanévi végrehajtásáról

 

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva - a következőket rendelem el:





Általános rendelkezések

1. § Ez a rendelet a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet (az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet) (a továbbiakban: tanácsi rendelet), valamint az oktatási intézményekben tanuló gyermekeknek az iskolagyümölcs-program keretében gyümölcs-, zöldség-, feldolgozott gyümölcs- és feldolgozott zöldség-, valamint banántermékekkel való ellátásához nyújtott közösségi támogatás tekintetében az 1234/2007/EK tanácsi rendelet alkalmazásával kapcsolatos részletes szabályok megállapításáról szóló, 2009. április 7-i 288/2009/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: bizottsági rendelet) által előírt szabályok alkalmazásához szükséges, egyes nemzeti szabályokat állapítja meg.





A támogatás célja

2. § A támogatás célja, hogy a hazai gyümölcsfogyasztási szint növekedésének elősegítése és az ifjúság táplálkozási szokásainak pozitív irányba történő elmozdítása érdekében az általános iskolák 1-4. osztályát látogató gyermekeket a 2010. január 1. és 2010. június 30. közötti időszakra vonatkozóan az iskolagyümölcs-program keretei között, e rendeletben meghatározott mértékben és feltételekkel friss étkezési almával lássa el, és ennek során megvalósítsa a tanácsi rendeletben meghatározott célkitűzéseket. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás.



Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) iskolagyümölcs-program: a tanácsi rendelet 103ga. cikkében meghatározott program;

b) zöldség-gyümölcs termelői csoport: a tanácsi rendelet 125e. cikkében meghatározott szervezet, figyelemmel a 203a. cikk (4) bekezdésében foglaltakra;

c) termelői szervezet: a tanácsi rendelet 122. cikkének a) pont (iii) pontjában meghatározott, valamint a 122. cikk b) és c) pontjában foglaltak szerint létrejött, és a tanácsi rendelet 125b. cikkében meghatározott feltételekkel elismert szervezet;

d) termelői szervezetek társulásai: a tanácsi rendelet 125c. cikke alapján létrejött társulás;

e) almatermelő: a tanácsi rendelet 2. cikk (2) bekezdés a) pontjában meghatározott természetes személy, illetve gazdálkodó szervezet, aki/amely a tanácsi rendelet I. melléklete IX. részében szereplő 080810 KN-kódú alma terméket állítja elő;

f) közoktatási intézmény: a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: közoktatási törvény) 3. § (2) bekezdésében meghatározott fenntartású, a közoktatási törvény 20. § (1) bekezdés b) és f) pontjában meghatározott intézmény.





Az iskolagyümölcs-program kedvezményezettjei és jogosultjai

4. § (1) Az iskolagyümölcs-programban kedvezményezettként a közoktatási törvény 20. § (1) bekezdés b) pontja és (2) bekezdése szerinti általános iskola 1-4. évfolyamán tanuló gyermekek (a továbbiakban: tanulók) vehetnek részt.

(2) Az iskolagyümölcs-program keretében az e rendelet szerint nyújtott támogatás jogosultjai a közoktatási intézmények.





A támogatási összeg igénylői és az iskolagyümölcs-programban történő részvételre vonatkozó előzetes jóváhagyásuk

5. § A támogatási összeg igénylői azok a zöldség-gyümölcs termelői csoportok, termelői szervezetek, termelői szervezetek társulásai, valamint almatermelők (a továbbiakban: kérelmezők) lehetnek, akik megfelelnek az e rendeletben előírt feltételeknek.



6. § (1) Az iskolagyümölcs-programban azok a kérelmezők vehetnek részt, amelyek (akik) rendelkeznek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) iskolagyümölcs-programban történő részvételre vonatkozó előzetes jóváhagyásával (a továbbiakban: előzetes jóváhagyás).

(2) Az előzetes jóváhagyás feltétele

a) a zöldség-gyümölcs termelői csoportok, a termelői szervezetek, a termelői szervezetek társulásai esetében a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek nemzeti szabályozásáról szóló 67/2009. (VI. 9.) FVM rendelet alapján kiadott elismerésről szóló határozat;

b) almatermelő esetében: a 2008-ban benyújtott területalapú támogatás iránti kérelme alapján legalább tíz hektár alma termőterületre (ULT01 hasznosítási kód) kapott támogatást, továbbá 2009-ben is legalább tíz hektár alma termőterületre kérelmezte a területalapú támogatást.

(3) Az előzetes jóváhagyás iránti kérelmet a kérelmezőnek az MVH által rendszeresített és az MVH honlapján közzétett nyomtatványon legkésőbb 2009. október 30-ig postai úton kell benyújtania az MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatóságához. Az előzetes jóváhagyás iránti kérelmek benyújtási határideje jogvesztő.

(4) Az iskolagyümölcs-programban csak az jogosult előzetes jóváhagyás iránti kérelem előterjesztésére, amely (aki) a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 9. § y) pontja szerinti pénzügyi kapcsolattal rendelkező ügyfél, nyilvántartásba vetette magát.

(5) Ha a kérelmező nem rendelkezik regisztrációs számmal, vagy mint pénzügyi kapcsolattal nem rendelkező ügyfelet vették nyilvántartásba, a nyilvántartásba vételt, illetve annak kiegészítését (bankszámlaszámának bejelentését) legkésőbb az előzetes jóváhagyás iránti kérelem benyújtásával egyidejűleg kérheti az MVH-tól.

(6) Az előzetes jóváhagyás iránti kérelemre vonatkozó, az MVH által rendszeresített nyomtatványt az MVH a honlapján legkésőbb e rendelet hatálybalépését követő nyolc munkanapon belül teszi közzé. A nyomtatvány kötelező tartalmi elemeit e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.



7. § (1) A támogatási összeget az a kérelmező igényelheti, amely (aki) rendelkezik:

a) az MVH iskolagyümölcs-programban történő részvételre vonatkozó előzetes jóváhagyásával, és

b) legalább egy, a közoktatási intézménnyel kötött és az MVH által jóváhagyott, 10. § szerinti megállapodással.

(2) Az előzetes jóváhagyás iránti kérelemmel egyidejűleg kell benyújtani a 10. § szerinti megállapodás egy eredeti példányát és az e megállapodás MVH által történő jóváhagyására vonatkozó kérelmet. A megállapodás jóváhagyása iránti kérelmet postai úton kell benyújtani az MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatóságához, továbbá a kérelemnek a megállapodások adatait tartalmazó betétlapját elektronikus úton is meg kell küldeni az MVH honlapján megadott elektronikus levélcímre.

(3) A 10. § szerinti megállapodás jóváhagyása iránti kérelemre vonatkozó, MVH által rendszeresített nyomtatványt az MVH a hivatalos honlapján legkésőbb e rendelet hatálybalépését követő nyolc munkanapon belül teszi közzé. A nyomtatvány kötelező tartalmi elemeit e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) Az MVH a hiányosan beküldött előzetes jóváhagyás iránti kérelem, illetve a megállapodás jóváhagyása iránti kérelem tekintetében egy alkalommal tíz munkanapos határidő tűzésével hiánypótlásra szólítja fel a kérelmezőt.

(5) Az MVH egyidőben dönt a kérelmező előzetes jóváhagyásáról és a megállapodás jóváhagyására irányuló kérelem elfogadásáról, és döntését a kérelmezővel legkésőbb 2009. december 15-ig közli.

(6) Az előzetes jóváhagyásról az MVH abban az esetben is dönt, ha a kérelmezőnek a megállapodás jóváhagyása iránti kérelmét elutasítja.





A támogatott termék

8. § (1) Az iskolagyümölcs-program keretében - az MVH által jóváhagyott mennyiség erejéig és a megállapodásban meghatározott ütemezéssel - szállítható termék tisztított, fogyasztásra közvetlenül alkalmas, és a 9. § szerinti minőségi és élelmiszer-biztonsági feltételeknek megfelelő, friss étkezési alma.

(2) A támogatott termék elszámolási egysége: darab.

9. § (1) Az e rendelet alapján támogatott terméknek meg kell felelnie a gyümölcs- és zöldségágazatban a 2200/96/EK, a 2201/96/EK és az 1182/2007/EK rendeletre vonatkozó végrehajtási szabályok megállapításáról szóló, 2007. december 21-i 1580/2007/EK bizottsági rendelet I. mellékletében előírt forgalmazási-minőség szabványokban meghatározott I. osztályra vonatkozó követelményeknek.

(2) A támogatás akkor nyújtható, ha a szállítandó termék megfelel a hatályos növényvédőszer-maradék határérték előírásoknak.





A támogatott termék szállítására vonatkozó megállapodás

10. § (1) A kérelmező egy vagy több közoktatási intézménnyel köthet intézményenként egy megállapodást a támogatott terméknek a 4. § (1) bekezdése szerinti tanulók számára történő kiszállítására.

(2) Egy közoktatási intézmény a 2. §-ban meghatározott időszak vonatkozásában csak egy kérelmezővel köthet megállapodást.

(3) A támogatás igénybevételének további feltétele, hogy a kérelmező és a közoktatási intézmény, mint szerződő felek között létrejött, az (1) bekezdésben említett megállapodás legalább az alábbiakat tartalmazza:

a) a kérelmező neve, székhelye, adószáma, regisztrációs száma;

b) a közoktatási intézmény neve, székhelye, adószáma, OM azonosító száma;

c) a teljesítés helyszíne vagy helyszínei;

d) a 2. §-ban meghatározott időszakon belül a termékkel való ellátás időtartama, amely legalább három hónap lehet;

e) a szállítások ütemezése, amely legalább heti gyakoriságú lehet;

f) a 4. § szerint jogosult tanulók száma;

g) a szállítandó (támogatott) termék megjelölése és a darabszámban meghatározott teljes mennyisége, amelyről a kérelmező havonként, az átadott alma darabszámát is tartalmazó - a feleknek az erre vonatkozó, az általános forgalmi adóról szóló törvényben előírt előzetes megállapodásán alapuló - gyűjtőszámlát állít ki;

h) a tanulónként kiosztásra kerülő termék mennyisége, amely nem lehet kevesebb heti két darab almánál, de nem haladhatja meg foglalkozási naponként az egy darab almát;

i) a termékek kiszerelési módja, illetve a kiszerelési mód szerinti egységnyi mennyiség (darabszám);

j) a termékek eredete (Magyarország, Európai Unió, egyéb);

k) a magas minőségű termékek mennyisége (pl. integrált termesztésből származó termék, ökológiai termesztésből származó termék mennyisége);

l) a támogatott termék átvételének módja;

m) a támogatott termék kiosztásának módja és ideje;

n) az e rendelet 3. számú mellékletében meghatározott kísérő intézkedések közül legalább egy alkalmazott kísérő intézkedés és annak tervezett költsége, földrajzi kiterjedése, valamint az intézkedéssel érintett tanulók létszáma, illetve annak rögzítése, hogy a közoktatási intézmény és (vagy) a kérelmező felelős-e a kísérő intézkedés megvalósításáért;

o) a közoktatási intézmény kötelezettségvállalása arra vonatkozóan, hogy a 4. § szerinti tanulók számáról és a kiosztott alma mennyiségéről naprakész nyilvántartást vezet;

p) a közoktatási intézmény kötelezettségvállalása arra vonatkozóan, hogy a támogatott terméket nem a közétkeztetéssel egy időben osztja ki a tanulók részére;

q) a közoktatási intézmény kötelezettségvállalása arra vonatkozóan, hogy aláveti magát az MVH által hivatalból indított, az e rendeletben, valamint a bizottsági rendelet 13. cikkében szabályozott ellenőrzésnek, különös tekintettel a nyilvántartások részletes vizsgálatára és a fizikai ellenőrzésre;

r) a közoktatási intézmény nyilatkozata annak tudomásulvételéről, hogy ha nem a megállapodásban foglaltaknak megfelelően osztja ki a részére kiszállított támogatott terméket, akkor a ki nem osztott termék - az iskolagyümölcs-program 2009/2010. tanévi végrehajtásáról szóló FVM rendelet alapján kiszámított - ellenértéke jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül, és az MVH vele szemben alkalmazza a Tv. 69. §-ának (5) bekezdésében meghatározott jogkövetkezményeket;

s) a kérelmező és a közoktatási intézmény képviseletére jogosult személyek aláírása;

t) az a kikötés, hogy a megállapodás az azt jóváhagyó határozat jogerőre emelkedésének napján lép hatályba, és a megállapodás a határozatban jóváhagyott termékmennyiségre vonatkozik.

(4) A megállapodás kötelező tartalmi elemeit magában foglaló és a (3) bekezdésnek megfelelő, MVH által rendszeresített nyomtatványt az MVH a hivatalos honlapján teszi közzé. Annak mintáját e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(5) Amennyiben a megállapodások összesítésekor megállapítást nyer, hogy a kérelmezők által igénybe venni kívánt támogatási összeg meghaladja az iskolagyümölcs-program támogatására a 2009. július 22-i, C(2009) 5514 számú bizottsági határozat és a bizottsági rendelet II. melléklete által meghatározott társfinanszírozási arány alapján rendelkezésre álló összeget, az MVH a kérelmezők között rangsort állít fel. A rangsor felállításának szempontjai az alábbiak:

a) a rangsorban a kérelmezők az általuk megkötött megállapodások száma alapján foglalnak helyet, a rangsor a megállapodások számának csökkenő sorrendjében áll fel,

b) amennyiben két vagy több kérelmező azonos számú megállapodást kötött, úgy közöttük a rangsort az egy megállapodásra jutó átlagos almamennyiség határozza meg, a legkisebb mennyiségtől növekvő sorrendben haladva,

c) a rangsorban utolsó - még jóváhagyható megállapodást benyújtó - kérelmező megállapodásait az MVH a támogatási keret erejéig hagyja jóvá, a legkisebb mennyiségre vonatkozó szerződéstől növekvő sorrendben haladva.

(6) A 2. §-ban meghatározott időszakban kiszállított alma mennyisége legfeljebb tíz százalékkal lehet kevesebb az MVH által jóváhagyott megállapodásban meghatározott mennyiségnél. Ezt meghaladó eltérés esetén az MVH a 13. §-ban meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazza.



(...)

Csatolt dokumentumok:

A jogszabály teljes szövege (PDF)

A jogszabály 4. és 5. sz. melléklete (RTF)

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 05:58