Az orosz agrárellenőrzés reformja

Agro Napló
2010. január 19-én Vlagyimir Putyin miniszterelnök vezetésével tanácskozás zajlott le az orosz adminisztratív reform megvalósítása érdekében. Elsőként az agrárium ellenőrző szerepének felülvizsgálatára került sor: az ún. „állatorvosi ló” a Rosszelhoznadzor, vagyis az Orosz Állat- és Növényegészségügyi Felügyelet lett.

 

Putyin bevezetőjében elmondta, hogy az egész államigazgatást felölelő reform első lépéseként a fent nevezett szervezet példáján akarja érzékeltetni, hogy mit és hogyan szándékoznak megváltoztatni. Mint mondta, az ellenőrzési és engedélyezési funkcióval felruházott szervezetek túlontúl leterhelik adminisztratív és anyagi vonatkozásban a vállalkozókat, elsősorban a kis - és középvállalkozásokat. Tavaly csupán az e szférában működő cégek 4 milliárd rubelt költöttek a Rosszelhoznadzor által előírt vizsgálatokra és engedély illetékekre, de hozzávetőlegesen ugyanennyit fizettek más főhatóságoknak is hasonló célokra. Azontúl, hogy ez sok esetben el is veszi a céget alapítani szándékozók kedvét a vállalkozás beindításától, melegágyát képezi a korrupciónak. Szavai szerint sok esetben úgy kerülnek kiadásra az engedélyek, hogy az illetékes ügyintéző nem is látja a szállítmányt, lehetőséget adva ezzel a nem megfelelő minőségű termék piacra kerülésének. Ez végső soron a fogyasztó egészségének és életének veszélyeztetése, amit a lehető legszigorúbb módon meg kell akadályozni.



Külön problémakört jelent a felesleges párhuzamosságok kiküszöbölése, az egész állat- növény egészségügyi ellenőrzés két szinten folyik, föderális és regionális szervezetek intézik. Ennek megfelelően az esetek jelentős részében duplikáció merül fel, ugyanazt és ugyanúgy ellenőrzik több szinten is. Ugyanakkor a járványok és egyéb fertőzések felelősséggel járó döntéseit tologatják egymás között a különböző szintű vezetők, értékes időt véve el ezzel az operatív lépések megtételétől.



Putyin feladatul tűzte ki az értekezleten jelenlévő Jelena Szkrinnyiknek, mezőgazdasági miniszternek, hogy pár hónap leforgása alatt alakítsák át úgy a Rosszelhoznadzor feladat és hatáskörét, hogy az megfeleljen a kor követelményeinek. Át kell térni a piaci viszonyokra az ellenőrzés területén, az akkreditáció mechanizmusát kell alkalmazni, igénybe kell venni a független minőségellenőrző cégek szolgáltatásait. Ezeket törvények és ágazati jogi szabályozó dokumentumok, normatív bázis létrehozásával kell megvalósítani.



Jelena Szkrinnyik az értekezlet után elmondta, hogy a föderális és regionális munkamegosztás terén az import szabályozása, ellenőrzése és engedélyezése kizárólagosan a Rosszelhoznadzor felelőssége lesz, kiemelve azt, hogy a felelősség szó anyagi értelemben is testet fog ölteni.



A tanácskozás kétségtelenül kemény intézkedések megtételét vetíti előre a Rosszelhoznadzor esetében, ezzel is példát statuálva az egész orosz államigazgatásnak. Ugyanakkor a döntés egyben azt is jelzi, hogy a korábban a Rosszelhoznadzor és Roszpotrebszojuz (Orosz Fogyasztóvédelmi Felügyelet) összevonásáról szóló hírek alaptalanok voltak. Ami Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetőjének személyes sorsát illeti, Jelena Szkrinnyik cáfolta azt a híresztelést, mely szerint ez a reform egyben Dankvert távozását is jelentené. 



Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?