A közös agrárpolitika csak elméletben közös?

Agro Napló
Történelmi mélypont a terményárakban, egyre silányodó támogatási hálózat. Ez a szlovákiai valóság. Pém Bálint, a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségének elnöke úgy véli, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikája csak elméletben közös.

 

- Van olyan tagállam, ahol a gazdák több mint dupláját kapják annak, mint amit jelenleg egy magyarországi vagy egy szlovákiai gazda. Illetve Szlovákia és Magyarország között is van különbség, egy szlovákiai gazda eleve a területalapú támogatásokból is kevesebbet kap, mint egy magyarországi, hektárra átszámítva.



A piaci viszonyok egyenlőtlenek, pedig a közös piaci versenytől senki sem tartana, s mégis, forrásként elsősorban az EU vidékfejlesztési pályázatai szolgálhatnak.



- Ez gyakorlatilag egy uniós puttony, ahová minden tagállam befizet, s közösen megszabják a feltételeit, hogy ki mennyit merít belőle. A gazdákat ez úgy érinti, hogy adott országban a mezőgazdasági politika ebből a puttonyból milyen rendelkezéseket válogat be magának. Például Magyarországon van fiatal gazda kezdőtámogatás, vagy itt van a korai nyugdíjaztatásra vonatkozó rendszer. Szlovákiában ezek nincsenek, mivel a szlovákiai mezőgazdasági politikába ezeket az elemeket nem építették be. Az EU-ban minden vidékfejlesztési pályázat utófinanszírozású. A gazdáknak előre kell kifizetni a beruházás teljes összegét. Megoldást a banki kölcsönök, hitelek jelenthetnek, azonban a globális pénzügyi válság bonyolítja, körülményessé teszi a gazdák hozzáférését a kölcsönökhöz, ez pedig veszélyezteti az Uniós pénzalapok igénybevételét. 2008-ban Szlovákia 2,21 milliárd euró értékben importált agrártermékeket, ami rekordérték az ország történetében. Az export azonban lassúbb ütemben növekedett, ezért a külkereskedelmi deficit az agrártermékek terén 856 millió euró volt.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_kozos_agrarpolitika_csak_elmeletben_kozos

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?