Bioborászat Olaszországban

Agro Napló
Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta jóval egyszerűbb tapasztalatcserére utazni a nyugat-európai gazdatársakhoz. Különösen szorgalmasak a kapcsolatépítésben az Agrya fiatal gazdái. Szervezésükben egy csapat hazai borász járt a közelmúltban Toszkánában, hogy ellessék, hogyan dolgoznak ottani kollégáik.

 

Az egész világot sújtó gazdasági válság sem keleten, sem nyugaton nem kíméli a bortermelőket. Az újabb és újabb kihívásokra mindenki más-más választ próbál adni. Toszkánában az ökológiai gazdálkodás hódít. Ennek szép példája a Podere Terreno farm, ami 440 méter magasan terül el. Körös-körül erdők övezik, emiatt könnyen megőrizték az izolációs védőtávolságot a szőlőültetvények körül, amelyek 18-20 évesek. Hagyományos értelemben vett növényvédő szert nem használhatnak, bordóilé és ventillált kénpor az engedélyezett számukra.



- Az agriturizmus arról szól, hogy mezőgazdasági tevékenységet és turizmust egyaránt folytatnak a gazdák – magyarázza a farm gazdája Pier Francesco Rapisarda-Haniez. – Nálunk a jövedelem fele a mezőgazdaságból jön, a többi a turizmusból. A gazdaságunk 52 hektár. Ebből 6,5 hektárnyi területen foglalkozunk szőlővel, 3,5 hektáron olívával, 30 hektár az erdő, a többi vegyes. Palackozási engedélyt nem kaptam, ezért kénytelen vagyok bérpalackozóhoz fordulni. Engedélyezték viszont a címkézést, mivel exportra is dolgozunk.



A meglátogatott borászatokban visszatérő kérdése volt a magyar csapat tagjainak, hogy honnan kerül Magyarországra 100 ezer hektoliter-szám az a minősíthetetlen olasz bor, mely telíti a magyar piacot. A házigazda szerint más olasz tartományok elöregedett ültetvényeinek terméséről lehet szó, ahol szinte emberi beavatkozás nélkül, alacsony költséggel állítják elő a bort.



- Lehet egy nagyüzem is, amibe sok ember beviheti a saját szőlőjét, amit minimális áron vásárolnak fel – mondja feltételezését a gazda.



A birtokot a család műveli. Az esetenként jelentkező munkacsúcsok kézierő-szükségletét eredeti módon oldották meg. Több birtokkal együtt alapítói egy szövetkezetnek, ahonnan szükség esetén munkásokat igényelnek. Azokra a napokra fizetnek a szövetkezetnek 12-13 eurót óránként minden ember után, amikor igénybe veszi szolgálataikat. Mint megtudtuk egy hektárnyi szőlőterület éves költsége 9 ezer euró, kicsivel magasabb, mint más, jobb talajadottságú vidékeken. Itt ugyanis sokat kell költeni a kövek eltávolítására.



 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/bioboraszat_olaszorszagban

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?