Általános mezőgazdasági összeírás Spanyolországban

Agro Napló
2009. június 12-én a spanyol Kormány jóváhagyta a 2009. évi Mezőgazdasági Összeírásról (MÖ) szóló királyi rendeletet. A 2009. évi MÖ kapcsán újításként jelent meg a mezőgazdasági tevékenység egyre növekvő diverzifikációjával kapcsolatos új variánsok bevezetése, azok környezetre és minőségre gyakorolt hatása.

 

A MÖ a 2007. október 17-én elfogadott Nemzeti Statisztikai Tervben (2009-2012) foglalt műveletek egyike. A MÖ keretében végzett adatgyűjtés október 1.-december 31. között zajlott le. 2010 I. negyedévben a Spanyol Statisztikai Hivatal (INE) a kiválasztott mintából egy kiegészítő, a mezőgazdasági üzemek termelési módszereit bemutató adatgyűjtést végez.



Az összeírás postán megküldött kérdőívek segítségével vette kezdetét. Az adatgyűjtés tárgyát képezte valamennyi, 1 hektárnál nagyobb területtel rendelkező gazdaság. Az 1 hektárnál kisebb üzemek esetében a zöldség-, virág-, komló- és gyapottermesztők estek összeírás alá, ugyanez vonatkozott a legalább 1 db számosállatot tartókra. A beérkezett információkat 2010. április 31-ig telefonos interjúk és helyszíni szemlék alapján egészítik ki.



A kérdőív alapján információt gyűjtöttek az üzem(tulajdonos) jellemzőiről, a földhasználatról, az állatállományról, a kapcsolódó létesítményekről, épületekről, az ökológiai termesztésről, a vidékfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységről, az öntözési és termelési módszerekről.



Bár az első spanyol mezőgazdasági összeírást 1903-ban a Nemzetközi Mezőgazdasági Intézet kezdeményezte, az INE szerint az első összeírás 1962-re datálódik, amelyet ’72-ben és ’82-ben újabbak követtek. Az Uniós csatlakozást követően már a közösségi szabályozásnak megfelelően került sor az 1989 és 1999 évi összeírásokra.



Mezőgazdasági szervezetek álláspontja



A Kistermelők Egyesülete (UPA) és Mezőgazdasági Termelők és Állattartók Szervezeteinek Szövetsége (COAG) 2010. január 27-én kelt közös közleménye szerint az a tény, hogy a kérdezőbiztosok helyett maguk az érintettek töltik ki a mezőgazdasági összeírás alapjául szolgáló kérdőíveket, felfedi a KAP támogatások azon kedvezményezettjeinek körét, akik valamilyen okból kifolyólag el szeretnék kerülni a nyilvánosságot.



A Spanyol Statisztikai Hivatal által kiküldött kérdőívek kitöltésével elsőként a gazdák végeztek, egyúttal ők fogadták leginkább kedvezően az összeírást.



Az UPA és a COAG szerint az INE többféle módszerrel segítette ezen kötelezettség teljesítését: hivatalis személyes ügyintézés által, interneten keresztül (censoagrario2009.ine.es), ingyenesen hívható telefonszámon keresztül vagy éppen a mezőgazdasági szervezetek közreműködésével.



A spanyol gazdaszervezetek szerint amennyiben a támogatások kedvezményezettjei a fenti lehetőségek egyikével sem tudnak élni egyebek mellett abból fakad, hogy el kívánják titkolni adataikat a hatóságok előtt.



Emlékeztetnek arra, hogy az összeírás alapvető fontossággal bír annak érdekében, hogy a KAP végrehajtása során a spanyol szaktárca és az Európai Unió minden meglévő spanyolországi mezőgazdasági üzemet figyelembe tudjon venni.

A mezőgazdasági összeírás végleges eredményei ezév végén állnak majd rendelkezésre.



Az INE kapcsolódó honlapja:

http://www.ine.es/censoagrario/censoag.htm  



Forrás: INE, COAG, UPA

 

Szentmáry Tamás

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?