Spanyol EU elnökség - Biológiai sokféleség konferencia

Agro Napló
Spanyolország egy, a biológiai sokféleséghez kapcsolódó politikák szempontjából kulcsfontosságú félévben látja el az EU elnökséget, így a kérdés az öt kiemelt környezetvédelmi elnökségi prioritás egyike. 2010-et az ENSZ a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Évének nyilvánította.

 

A spanyol elnökség kifejezett célja, hogy meghatározásra kerüljenek az Unió „2010 utáni időszakra vonatkozó célkitűzései”, amelyek hozzájárulnak a 2010 folyamán a biodiverzitás jövőképének meghatározása tárgykörében folytatandó nemzetközi vitákhoz, különösen a biológiai sokféleségnek szentelt szeptemberi ENSZ Rendkívüli Általános Közgyűléshez, valamint a Biológiai Sokféleség Egyezmény (CBD) októberben Nagoyában X. COP ülése keretében sorra kerülő egyeztetésekhez.



A 2010. január 26-27. között megrendezett madridi konferencia a 2010 utáni időszakra vonatkozó célkitűzések mellett, a védett területek és ökológiai hálózatok rendszerével kapcsolatos témakörökkel foglalkozott. A konferencia jelentette a Biológiai Sokféleség Világéve európai ünnepségsorozatának hivatalos elindítását.



A konferenciát a Fundación Biodiversidad szervezte. A madridi IFEMA vásárközpontban rendezett eseményen közel 50 ország, valamint nemzetközi szervezetek magas szintű tisztviselői, kormányzati szervek szakértői, civil szervezetek és tudományos intézmények szakértői vettek részt.



Az eseményen felszólalt Elena Espinosa környezet-, vidék- és tengerügyi miniszter, Karl Falkenberg, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának vezetője. A spanyol elnökség keretében tartott nagyszabású konferencián beszédet mondott Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park képviseletében Kopek Annamária mutatta be a hazai tapasztalatokat.



A konferencián elhangzottak a Bizottság által 2010. január 19-én nyilvánosságra hozott Közleménnyel kapcsolatos első reakciók.

http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/policy/pdf/communication_2010_0004.pdf  



A konferencia elfogadta az ún. „Cibeles prioritások”-at. A zárónyilatkozat, valamint az elhangzott előadások már letölthetőek az esemény hivatalos honlapjáról:

www.fundacion-biodiversidad.es/europeanconference2010



Az Európai Bizottság kapcsolódó honlapja:

http://ec.europa.eu/environment/nature/index_en.htm



A spanyol szaktárca kapcsolódó honlapja:

http://www.mma.es/portal/secciones/biodiversidad



A KVVM kapcsolódó honlapja:

http://biodiv.kvvm.hu/



Szentmáry Tamás

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?