Évértékelés az MgSzH-ban

Agro Napló
Az MgSzH vezetői a 2009. évi hivatali munkáról február elsején tartottak sajtótájékoztatót.

 

Az évértékelőn Lukács László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke, Bognár Lajos élelmiszer-biztonsági elnökhelyettes és Lajkó Ákos természeti és genetikai erőforrásokért felelős elnökhelyettes számolt be az elmúlt év eredményeiről.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések száma kedvezően alakult 2009-ben (1.035 fő), a 2008. évi 1.392 fővel szemben.



A jobb eredményhez az is hozzájárult, hogy az EU tagországokban működő gyorsveszély jelző rendszeren (RASSF) keresztül folyamatos a kölcsönös tájékoztatás élelmiszer-biztonsági eseményekről. Néhány múlt évi emlékezetes példa: a kínai tej és tejtermékek melamin szennyezettsége, ásványolajjal szennyezett étolaj, mézhamisítás.



Az ellenőrzések tapasztalata alapján az élelmiszer-vállalkozók a korábbi évekhez képest komolyabban veszik a jogszabályi előírásokat, amely a fokozottabb hatósági jelenlétnek és a média közvetítő szerepének is köszönhető, az MgSzH vezetői szerint.

Az élelmiszerlánc hatósági felügyelete kiterjed az élelmiszer-termelés, a -feldolgozás, -tárolás és -szállítás minden szakaszára és az ökológiai termeléssel kapcsolatos feladatok koordinálására. Az MgSzH területi szervei rendszeresen ellenőrzik a higiéniai, élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi előírások betartását.



A takarmányhamisítások feltárása és felszámolása, illetve az állati egészség védelmének garantálása érdekében 2009-ben is folytatták a melamin esetleges jelenlétére irányuló, célzott hazai takarmány-ellenőrzéseket és mintavételezéseket.

A laboratóriumi hálózat a hatósági ellenőrzéshez kapcsolódóan összesen 73.766 mintán végzett vizsgálatot és a belső ellenőrzések során 5 regionális élelmiszerlánc- és 2 radiokémiai laboratórium működését ellenőrizte.



A borászati üzemek működési engedélyével kapcsolatban 2009-ben 461 kérelem érkezett. Az ellenőrzési tevékenység során a felügyelők 3.471 hivatalos mintát vettek, amelyek közül 878 bortételt kifogásoltak. A kiadott határozatok alapján 9 gazdálkodó szervezet termékét kifogásolták.

Az Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság az aktív járványügyi felmérő rendszerek keretén belül az EU által támogatott monitoring programokat folyamatosan végezte, amelyekhez közösségi hozzájárulást is igényeltek.

Az Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság az elmúlt év során 2 millió vizsgálatot végzett, amely 40%-kal több az előző évinél.

A Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság munkatársai többek között a növényvédőszer-engedélyezés és -értékelés, a növényegészségügy, a növényvédelem, a zöldség-gyümölcs minőségellenőrzés és a talajvédelem területén végeztek vizsgálatokat.

Az elmúlt évben 186.727 elektronikus területalapú kérelemből 115.132 falugazdászi segítséggel került benyújtásra.



A Vadászati és Halászati Osztályhoz 2007-2014-es időszakra vonatkozóan 1.517 vadászterület határának kialakítására irányuló kérelem érkezett. A hatósági eljárásokat követően végül 1.364 vadászterület jött létre. Az Erdészeti Igazgatóság legfontosabb feladata az erdőgazdálkodás felügyelete, az erdőkben folyó gazdálkodás ellenőrzése. Több mint 60.000 erdőrészlet esetében történt meg az erdősítések műszaki átvételének ellenőrzése, közel 30.000 erdőrészletet érintett az elvégzett fahasználati munka átvétele és kb. 40.000 egyéb hatósági ügyben született határozat.

2009. augusztus elsején megalakult az Agrár-környezetgazdálkodási Osztály a Földművelésügyi és Agrár-környezetgazdálkodási Igazgatóságon belül. A Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság hivatalos ellenőrzése alá tartozó vetőmag-előállító terület 2008. évhez képest 4,9%-kal nőtt.



Az Állattenyésztési Igazgatóság a tenyésztési, hatósági feladatok költséghatékony és feladatorientált elvégzése érdekében átszervezésre került: horizontálisan szerveződött osztályok jöttek létre.

2009. január elsejétől az MgSzH munkatársai ellenőrzik a Kölcsönös Megfeleltetés szabályainak betartását; az elmúlt évben a gazdálkodók mintegy 70%-a minden előírásnak megfelelt.

 

Forrás: http://www.agrarhirek.hu/gyakorlat/5979.html

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?