Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség megújuló üzemanyag szabályozása és életciklus-elemzése

Agro Napló
A Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency – EPA) 2010. február 3-án nyilvánosságra hozta – immár véglegesnek szánt – szabályozását az etanol-mandátumok végrehajtásával kapcsolatban. Mint ismeretes, a 2007 decemberében elfogadott Energiafüggetlenségi és –Biztonsági Törvény (Energy Independence and Security Act – EISA) igen ambiciózus célkitűzéseket (Renewable Fuel Standards – RFS) határozott meg az amerikai etanolipar részére. Ennek megfelelően az EISA 2022-re 36 Mrd gallon (mintegy 136 Mrd liter) bioüzemanyag előállítását irányozta elő, melyből 21 Mrd gallonnak ún. fejlett üzemanyagnak[1] kellene lennie.

 

Az szabályozás jelentősége, hogy új üzemek építése során, valamint az egyes megújuló-üzemanyag kategóriákba való bekerüléshez meghatározott GHG-csökkentést[2] kell az üzemnek elérnie, melynek alapja az életciklus-analízis. Az EPA a korábban nyilvánosságra került tervekhez képest sokkal kedvezőbb GHG-kibocsátási szempontú életciklus-elemzést fogadott el a kukorica alapú etanolra nézve.





Az EPA szerint az alábbi üzemanyagok teljesítik az engedélyezéshez szükséges minimális kibocsátás-csökkentési követelményt (20 %):



• új, hatékony technológiát alkalmazó kukorica alapú etanolüzemek (földgáz, biomassza vagy biogáz fűtésű),

              o az életciklus során mérhető GHG kibocsátás 74 g CO2e/megajoule (benzin esetében ez 93 g/MJ)

              o a 20% GHG csökkentési követelményt teljesíti, 

             o az indirekt földhasználat-változás figyelmen kívül hagyásával a GHG-csökkentés 52 %-os lenne,

• kukorica alapú biobutanol: a 20% GHG csökkentési követelményt teljesíti,

• szója alapú biodízel, olaj vagy zsír alapú hulladékokból készült biodízel: az 50 %-os GHG-csökkentési követelményt teljesíti,

• cukornád alapú etanol: 60 %-os csökkentési kategóriának megfelel,

• cellulóz alapú etanol vagy biodízel:

              o teljesíti a 60 %-os csökkentési kategóriát, 

             o a prérifű alapú etanol biokémiai alapú konverziós folyamat esetén 110 %-kal, termokémiai folyamat esetén 72 %-kal csökkenti kibocsátást a bázishoz képest,

             o kukoricaszár alapú etanollal pedig hasonló bontásban 130 %-kal, illetve 93 %-kal kevesebb kibocsátást lehet elérni,

• alga alapú biodízel: 50 %-os küszöböt teljesíti.

Az EPA – ahogyan az várható volt – némi módosítást eszközölt a célértékek leosztásánál a 2010-es év vonatkozásában. Mivel jelen pillanatban egyetlen, 1,5 millió gallon/éves kapacitású cellulóz alapú üzem működik Wyomingban, valamint legközelebbi, befejezés előtt álló üzem (Georgia) is csak 10 millió gallon/éves kibocsátású, egy ideje világossá vált, hogy az EISA cellulóz alapú üzemanyagokra vonatkozó célkitűzését – 100 millió gallon – 2010-ben nem lehet teljesíteni. Ezért az EPA a cellulóz alapú üzemanyagra vonatkozó célkitűzést 6,5 millió gallonra módosította, míg a teljes megújuló üzemanyag célértéket – 12,95 Mrd gallon - változatlanul hagyta, ami arra enged következtetni, hogy a különbséget kukorica alapú etanol fogja majd kitölteni.



Az EPA szerint 2022-re az etanolprogram az USA éves olajfüggőségét éves viszonylatban mintegy 328 millió hordóval, a GHG-kibocsátást pedig 138 millió tonnával csökkenti. Utóbbi 27 millió autó kibocsátásak eltüntetésével egyenértékű. A bioüzemanyagok az USA teljes üzemanyag-felhasználásának 7 %-át teszik ki 2022-ben, és felhasználásukkal várhatóan 2,4 centtel csökken a benzin, 12,1 centtel a dízel ára gallononként.



Az EPA szerint 2022-re az etanolprogram a nettó farmjövedelmet 13 Mrd dollárral – több mint 36 %-kal – növeli, míg a kukorica exportja 8 %-kal, a szójáé 14 %-kal csökken.



A szabályozás következtében az egy főre jutó élelmiszerköltség 2022-re 10 $-ral emelkedik.



Bővebben lásd: http://www.epa.gov/otaq/renewablefuels/index.htm 



Az EPA szabályozását az érintettek – etanollobbi, farmerszervezetek, agrárpolitikusok – megelégedettséggel vették tudomásul, kifogásolták azonban, hogy egy „bizonytalan lábakon álló tudományos elmélet”, a nemzetközi földhasználat-változás figyelembe vételével az EPA „tisztességtelen” követelményeket próbál érvényesíttetni a belföldi etanoliparral.



Az EPA intézkedésével egy időben Obama elnök egy sor lépést jelentett be az energiafüggetlenség növelése érdekében, melynek részeként szólt a megújuló üzemanyagokról is. A bejelentés egyik apropója volt, hogy az Obama által létrehozott – Tom Vilsack mezőgazdasági és Steven Chu energiaügyi miniszter által elnökölt – Bioüzemanyag Munkacsoport „Growing America’s Fuel” címmel nyilvánosságra hozta első jelentését. A Munkacsoport szerint a 2022-es célkitűzés teljesítéséhez egy a kínálati oldal összes elemére összpontosító, projektalapú és stratégiai jellegű megközelítésre van szükség, amely továbbra is támogatja a hagyományos bioüzemanyagokat, és meggyorsítja az új technológiák kereskedelmi méretű felhasználására irányuló erőfeszítéseket, valamint tisztázza az egyes minisztériumok és ügynökségek közötti munkamegosztást.



Bővebben lásd

http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/rss_viewer/growing_americas_fuels.PDF  



________________________________________

[1] Fejlett bioüzemanyag (advanced biofuel): olyan megújuló üzemanyag, amelyet nem kukoricakeményítőből állítanak elő, és melynek életciklusa során felszabaduló GHG gázok legalább 50 %-kal csökkentik a bázis kibocsátást

[2] Megújuló üzemanyag – 20 %, fejlett üzemanyag – 50 %, biomassza alapú dízel – 50 %, cellulóz alapú bioüzemanyag – 60 %.





Dr. Tóth Attila

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?