A 109. Fieragricola mezőgazdasági szakkiállítás Veronában

Agro Napló
A kétévente rendezett Fieragricola mezőgazdasági szakkiállítás február 7-én zárta Veronában kapuit, mely idén 35 országból 130 ezer látogatót fogadott, ami 7%-os növekedést jelent a 2008-ashoz képest. A látogatók összetételét elemezve látható, hogy egyre több a szakmai látogató. Szintén emelkedett a mediterrán országokból és a Közel-keletről érkezettek száma. A 20ezer nm-es kiállítási területen 1321 kiállító állított ki (+4,5% 2008-hoz képest), melyeknek 15%-a volt külföldi.

 

A kiállítást Luca Zaia, olasz mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti miniszter, az egészségügyi tárca állategészségügyért felelős államtitkárával közösen nyitotta meg. Luca Zaia beszédében a következőket mondta el: „A mezőgazdaságot illetően látszik már valami fény az alagút végén: A fogyasztás újra fellendülése a mezőgazdasági árak emelkedését sejtetik.” „Olaszország számára az igazi kihívás nem a termelési árak leszorítása, hiszen ebben nem versenyezhetünk Indiával vagy Kínával, hanem a származási hely címkén való feltűntetése. Azt szoktuk mondani, hogy nem minden piros autó Ferrari. Ennek a Made in Italy termékekre is érvényesnek kéne lennie. Olaszországban 170 millió gazdaság van, ebből 1700-at igazgatnak 40 éven aluli fiatalok és 4500 tipikus terméket gyártunk.”



A miniszter ezt az alkalmat is megragadta, hogy a GMO-ról folyó vitát megemlítse, és ismételten megerősítette GMO ellenes eltökéltségét. „Szeretnék emlékeztetni arra, hogy ahol GMO növényeket termelnek, a gazdák jövedelme nem nagyobb. A tudományos szféra is kétkedve tekint a GMO növényekre, és egyáltalán, nincs mindenki meggyőződve róla, hogy ártalmatlanok. Mi a vetőmag értékét védjük: a gazdák tulajdonában hagyjuk őket, nem adjuk a multik kezébe!” mondta továbbá Luca Zaia.



A Confagricoltura, az GMO növények termesztését támogató agrár érdekvédelmi szervezet, a kiállítás során meghívta a minisztert, hogy kóstolja meg az első GMO puliszkát, melyet a miniszter kategorikusan elutasított és azzal zárta le a kérdést, hogy az olaszok 74%-a nem akarja a GMO termékeket, ennek elegendő érvnek kéne lennie.





Dr Hamar Balázs

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?