Élelmiszert vagy energiát?

Agro Napló
Élelmiszert vagy energiát termeljenek? Ez a dilemma foglalkoztatja a Hannover környéki német gazdákat. Legalábbis azokat, akik, miután nem tudták értékesíteni terményeiket, úgy gondolták, hogy közösen biogáz üzemet építenek, amelyben energiát nyernek a terményekből.

 

Négy gazdálkodó 2004-ben, amikor nagyon alacsonyak voltak a gabonaárak, gondolt egy nagyot, és építettek egy biogáz üzemet. Ez a létesítmény 550 kWh-s, de már most kicsinek bizonyul, idén a teljesítményét a duplájára szeretnék emelni. A biogáz üzemet a gazdák 500 hektáros területéről betakarított kukoricából készült szilázs táplálja. Az üzemnek szerződése van a villamos művekkel, ami garantálja, hogy a megtermelt villamos energiát bármikor betáplálják a hálózatba. Egy kW áramért átlagosan 15 eurócentet kapnak. Az atomenergiával előállított áram önköltségi ára ennek a fele, 7-8 eurócent kilowattonként. A témáról német és magyar gazdákkal beszélgettünk.



Hanne Hartmann, a Német Fiatal Gazdák Szövetsége elnöke:

- A mértékadó prognózisok alapján is 2030-ra 9 milliárd ember lesz a Földön, akiket élelmiszerrel ki kell szolgálni. Én pozitívan látom a jövőt. A mezőgazdasági üzemek felkészültek a változásra. A fiatal gazdák, akik átveszik ezek vezetését, tele vannak új ötletekkel, amelyek a hatékonyságot még tovább fokozzák. Ebbe az energiatermelés is belefér



Szabó Ádám családi gazdálkodó, Völcsej:

- Hogy a gazdák élelmiszert vagy energiát fognak a jövőben előállítani, ezt jelenleg nem tudnám megmondani. Szerintem a németek sem tudnak erre választ adni. Mindenki megpróbál valahogy boldogulni. Ki az energiatermelés irányába, ki az élelmiszer előállítás irányába. Mindenesetre nálunk is el kell mozdulni valamilyen irányba, hogy jobb legyen a megélhetésünk.

Egy kis számtan: egy tonna kukoricaszilázsból 550 kWh áram nyerhető. A meglátogatott németországi telepen – amikor ott jártunk - 15 ezer tonnányi várta a feldolgozást, amit 10 nap alatt betermelnek. Az üzemben két alkalmazott dolgozik, de csak azért, hogy folyamatos legyen a felügyelet, egyébként a feldolgozás teljesen automatizált. A visszamaradt szennyvíziszap visszakerül a földekre.



Olcsvay László családi gazdálkodó, Dunaszerdahely:

- Ha szerződött áraik vannak több évre előre, akkor ők is ki tudják számítani a költségeket, hogy mennyi a beruházás megtérülés ideje, tehát így sokkal egyszerűbb gazdálkodni.

Hannover környékén nagy divatja van a megújuló energia termelésének. Akadnak gazdák, akik annyira biztos jövőt látnak az ebben, hogy földjeikre napelemeket és szélkerekeket telepítenek. A tervező nem árulta el a beruházás költségét, csak annyit mondott, hogy 5 millió euró alatt volt, és 12-13 év alatt megtérül. Itt jelenleg 2850 panel termel energiát, de egy éven belül a duplájára szeretnék növelni a kapacitást.



Tighmann Szabolcs családi gazdálkodó, Dunaszerdahely:

- Németországban számos szélerőművet, napkollektort, biogáz-termelő üzemet láttunk. Ezek a gazdák úgy döntöttek, ha gond van a termények értékesítésével, akkor másképpen hasznosítják. Mint láttuk, akadnak olyanok, akik a kukoricaszilázsból biogázt termelnek, és ezt elégetve energiát termelnek. Ez is egy útja lehet a gazdálkodásnak.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/Elelmiszert_vagy_energiat

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?