GMO Kínában

Agro Napló
A China Daily és a Sohu.com internetes felmérést készített Kínában arról, hogy az emberek mennyire tájékozottak a genetikailag módosított (GM) élelmiszerekkel kapcsolatban. A közel 1000 megkérdezett 55%-a bevallotta, hogy nagyon kevés információval rendelkezik erről a területről, míg 52%-uk nem is tudta, hogy milyen gyakorisággal fogyasztanak ilyen termékeket mindennapjaikban.

 



Jiang Gaoming, a Kínai Tudományos Akadémia Növénytani Intézetének professzora elmondta, hogy Kínában a 2000-től folyamatosan növekszik a GM élelmiszerek piaci aránya. A főbb termékek a burgonya, szójaszósz és paradicsom, de szinte minden gabonafélében nagy arányban vannak jelen génmódosított termékek.



A Greenpeace China Pekingben és Sanghajban készített felmérése alapján a piacon fellelhető papaya szinte teljes egészében génmódosított. Fang Lifeng, a szervezet szóvivője szerint a legfőbb probléma a dologban, hogy a fogyasztó nincs megfelelően tájékoztatva, rossz a címkézési rendszer, már ha van a terméken ilyen, akkor annak mérete kicsi, és nem szembetűnő helyen van elhelyezve.



Yang Xiaoguang, a Kínai Betegségmegelőző Központ élelmezéstani kutatója úgy véli, hogy a GM élelmiszerek néha egészségesebbek, mivel a génmódosítás által a növények ellenállóbak lesznek, így nem kell, vagy lényegesen kevesebb növényvédő szerrel kezelik, ezért a visszamaradó káros anyag koncentráció is alacsonyabb.



A legújabb adatok szerint világviszonylatban a szója 70%-a, a gyapot 46%-a és a kukorica 24%-a génmódosított. 





Bíró István

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?