Kínai-japán élelmiszerbiztonsági tárgyalások

Agro Napló
Kína és Japán egy olyan élelmiszerbiztonsági megállapodásról tárgyal, mely megengedné a japán félnek, hogy a gyártás során ellenőrizze a kínai gyártók által japán exportra gyártott élelmiszeripari termékeket.

 



A japán fél azok után vetette fel a javaslatot, hogy 2008 januárjában egy Kínában készült gyorsfagyasztott húsos táska szállítmánytól 10 ember betegedett meg. Amennyiben a megállapodás megszületik, úgy ez lenne az első alkalom, hogy a kínai hatóságok külföldi ellenőrző csoportot engednek be hazai élelmiszergyártó üzembe.



Mindkét fél részéről nagy jelentőséggel kezelik a témát, mivel Japán Kína legnagyobb élelmiszer-importőre.



A China Daily megkérdezte Dong Jinshi urat, aki az egyik legjelentősebb kínai élelmiszerbiztonsági szakértő, mi a véleménye a megállapodásról. A szakértő válaszában elmondta, hogy amennyiben létrejön az egyezmény, az a kínai élelmiszerbiztonsági ellenőrzések hatékonyságát is javítani fogja, nem utolsó sorban pedig megnyitja az utat az előtt, hogy más országokkal is hasonló egyezmény jöjjön létre.



China Daily

Bíró István

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?