Biomassza erőmű Gellénházán

Agro Napló
Megújuló energiaforrásokkal, fával és tőzeggel fűtik majd a gellénházi biomassza erőművet a káros hatású gáz és kőolaj helyett.

 

"Gellénháza nagy ipari múlttal rendelkezik, ami a földgáz és kőolajtermelést illeti. Környezet és egészségkárosító hatásaik, mint például a levegőszennyezés, és az ebből fakadó a légúti és keringési szervek megbetegedései kétségbe vonhatatlanok. A biomassza erőműnek azonban nincs környezetterhelő hatása sem a zajszint, sem a por mennyiségének megnövekedése tekintetében"- közölte a Medipress-sel Szemes Róbert, a község körjegyzője. Elmondta továbbá: "a lakosság felismerte, hogy a faapríték, illetve tőzeg alapanyagú tüzelés kevesebb szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint a szén, vagy gáz használata".



Gellénházát és a környező településeket bevonva készült el a Phare pályázat támogatásával az a tanulmány, amely a korábbi gázkitermelés során képződött inert gáz és annak erős szén-dioxid tartalmának olyan egészségkárosító hatásaira hívja fel a figyelmet, mint a légúti, szív és érrendszeri betegségek kialakulása. Továbbá a szennyező anyagok a szövetekbe és a sejtekbe eljutva, az anyagcsere folyamatba kapcsolódva mérgezik a szervezetet. A levegőbe jutó gáz gyakran okoz nyálkahártya és szemirritációt. Közvetlenül károsítja a tüdőt is a belélegzett szennyezett levegő, amely rák kialakulásához vezethet. Egyetlen megoldása az inert gáz megsemmisítésének, ha biomasszához keverve vegyes tüzeléssel elégetik. 

ATV 02-11



Forrás: http://www.fataj.hu/2010/02/122/201002122_BiomasszaEromuGellenhazan.php

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?