Pintes, a reményteli bőtermő

Agro Napló
A pintest a múlt század elején elveszettnek hitték, a ’60-as években megtalálták, ma pedig jó esélye van arra, hogy hungarikummá váljék. Ezt a szőlőfajtát egyedülálló módon csak másfél hektárnyi területen termeszti Veress János és családja a zalaszentgróti dombok lankáin.

 

Ez az ősi szőlőfajta már csak itt terem Magyarországon. Egészen 1995-ig a volt termelőszövetkezet rossz technológiával gondozta. Így igazi értékét sokáig nem mutathatta meg még az új tulajdonosnak sem. Csak hosszas kísérletezés után jöttek rá Veressék, hogy valódi kincs van a birtokukban.



- Sem egy technológiai szürettel, sem egy későbbi szürettel nem hozza azt az értéket, amire képes – magyarázza Veress János. – Ezt a fajtát a teljes biológiai érettség állapotában kell szednünk ahhoz, hogy megfeleljen azoknak a kívánalmaknak, amiket vele szemben támasztunk.



A megfelelő módszerrel termesztett szőlőről vizsgálatokkal bebizonyították, hogy a szív- és érrendszeri betegségekre jótékony hatással van. De ezt csak úgy érhetik el, ha a termőképességét korlátozzák, mert ebben is különleges.



- Nagyon bőtermő fajta. Például míg az olaszrizling 120-150 mázsát terem, a pintes képes lenne a hektáronkénti 300 mázsára is. Mi visszafogott terheléssel, 80 mázsás hektáronkénti terméssel igyekszünk minőségi bort készíteni belőle.



Az elmúlt 10 évben egyre ismertebbé vált a pintes. Sokan akár több száz kilométert is megtesznek, hogy vásárolhassanak belőle.



- Akadnak, akik az ország más részéről, kifejezetten a pintesért jönnek a pincéhez. Tudunk már pintes klubok működéséről is. Úgy tűnik, hogy az értékesítési gondok, ami most minden borra jellemzők, azok ennél a fajtánál megoldódni látszanak.



A Zalai-dombság talajszerkezetének köszönhetően errefelé a magasabb savtartalmú, keményebb karakterű borok jellemzőek, és ez a vidék ideális a pintesnek is. Növényvédelmi szempontból nem túl igényes, csak kevés kórokozó teheti tönkre a termést.



- Eléggé szerencsés helyzetben vagyunk. Nagyon vastag a héja a pintesnek, ezért szinte csak a peronoszpóra fertőzi, az viszont elég kritikus helyzetet tud teremteni. Ráadásul van még egy jó tulajdonsága, a seregélyek nem kedvelik.



Veress János szerint a pintes a hazai borpalettán különlegességnek számít. Karaktere és beltartalmi értékei miatt jó esélye van arra, hogy hungarikummá nyilvánítsák.



- Ugyanazt az őserőt hordozza magában akár szőlőtőke formájában, akár borként, amit például a szürkemarha. Egy rusztikus magyar termék borban megjelenő formájáról van szó, amit jó lenne közkinccsé tenni.



A pintes értékét és különlegességét jelzi, hogy a magyar posta 2005-ben bélyeget jelentetett meg róla. De Veress Jánosék további technológiai kísérleteknek vetnék alá a szőlőfajtát, hogy a lehető legtöbb beltartalmi értékkel bíró hungarikum váljon belőle.





Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/pintes_a_remenyteli_botermo

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?