Az energia-hatékonyság mesterei

Agro Napló
Ezzel a címmel jelentették be a párizsi nemzetközi építőipari szakkiállításon (BATIMAT) Benoist Apparu és Valérie Letard államtitkárok jelenlétében a Grenellée de l’environnement környezetvédelmi törvénycsomag épületekért felelős programja (Plan Batiment Grenelle) keretében meghirdetett új, az épületek energetikai hatékonyságának növelésében szerepet vállalók részvételével megkötött egyezményt[1]. Az elképzelés lényege, hogy a Francia Építőipari Szövetség (FFB) által tömörített „szakmabeliek” ily módon fogalmazták meg azokat az általános követelményeket, melyek teljesítését az aláírók (és az általuk képviseltek) magukra nézve kötelezőnek ismerik el annak érdekében, hogy minél sikeresebben teljesüljenek a Grenelle de l’environnement épület-energetikai célkitűzései. A hír első hallásra nem tűnik a mezőgazdaság szempontjából olyan fontosnak, ám ha megnézzük, mi van „mögötte”, a helyzet mindjárt egészen más.

 

A BATIMAT[2] kiállítást kétévente rendezik Párizsban, 2009. novemberében erre 27. alkalommal került sor, a francia belpolitika aktualitásaihoz illeszkedve a „fönntartható (épület)fölújítás” égisze alatt 2380 kiállító részvételével 110 ezer négyzetméternyi kiállító-területen. A látogatottság a szervezők és kiállítók várakozásait messze fölülmúlta, hiszen a válság ellenére 380 ezer látogatót regisztráltak, ezek 16%-a volt külföldi (2007-ben 447 ezren jöttek a világ 141 országából) – a tapasztalatok szerint a vállalatvezetők, üzletemberek most is eljöttek, csak kevesebb beosztott munkatársukat hozták magukkal. A szervezők szerint egyre jelentősebb a vásár nemzetközi vonzata, az elmúlt négy évben a hivatalos külföldi delegációk száma megduplázódott. Az „új látogatóként” bejelentkezett országok közt ott van Norvégia, Chile, Dánia, míg néhány nagy, kiemelt partner esetében közel 30%-kal több szakember érkezett, mint korábban (Brazília, Kanada). Nagy fontosságot tulajdonítanak a kiállítók az Oroszországból és a Maghreb-térségből érkezőknek is, ez utóbbit jól jellemzi az a tény, hogy a kiállítás ideje alatt létrejött üzletember-találkozók egynegyede Afrikára, ezen belül is elsősorban Észak-Afrikára fókuszált!



A látogatók 40%-a érkezett a kimondottan építőipari cégektől, valamelyest csökkent az inkább alvállalkozókkal dolgoztató cégek képviselőinek száma. A kiállításon rendkívül fontos szerepet kap az innováció és a formatervezés, e két kategóriában igen rangos termékverseny zajlik a kiállítók között. 2009-ben az innovációs verseny kiválóan tükrözte azt is, hogy az építőiparban – ahogy az élet egyre több más területén – minden korábbinál nagyobb szerepet kap a természeti erőforrások fönntartható használata. Ez nem csak a megújuló energiaforrások fölhasználásának egyre szélesebb körű elterjedését jelzi, de lefedi a különböző hulladékok vagy eddig teljesen más célokra használt alapanyagok, melléktermékek fölhasználását is. Míg a napelemek, vagy akár családi házakra is fölszerelhető szélmotorok alkalmazása ma már egyre inkább megszokott látvány, most kezdenek csak igazán kibontakozni az üveg- és kőgyapot hőszigetelőket kiváltó természetes alapú szigetelőanyagok – legyen szó kenderről, gyapjúról, vagy akár újrahasznosított textilipari vagy papírhulladékról. A másik nagy, kimondottan a környezetvédelmet érintő terület a vízbázis védelme, a vízfölhasználás csökkentése – ezek egyik lehetséges eszköze pedig a csapadékvíz fölfogása és nem ivóvíz célú fölhasználása. A kiállítók e területen is a lehetséges fölhasználók igen széles körét igyekeztek megszólítani – a legkisebb berendezések családi házakhoz, míg a legnagyobbak jelentős alapterületű ipari épületekhez készülnek.



Ami pedig a mezőgazdaságot illeti, nos a faanyagok minél nagyobb arányú fölhasználása egyértelműen az erdőgazdaságot és a faipart „hozza helyzetbe”, az egyre szélesebb körben épülő öko-negyedek („éco-quartiers”) tervezési és kivitelezési munkáinál pedig messzemenő preferenciát élveznek a természetes alapanyagból, elsősorban a már említett kenderből, gyapjúból (vagy éppen tollból) készülő szigetelőanyagok. Ezek a textiliparban az elmúlt évtizedekben háttérbe szoruló, és így a nyerstermékek piacán sok esetben szinte eladhatatlanná váló anyagok ilyen formában egy teljesen új, folyamatosan bővülő piaci szegmensben „találták” magukat, ami szinte azonnal és pozitívan visszahat a termelőkre is. Amire Franciaországban (is) nagy szükség van, hiszen tavaly átlagosan 34%-kal csökkent a gazdálkodók jövedelme, de ennél jóval komolyabb visszaesést mutat több ágazat, mint pl. a szántóföldi kultúrák és a gyümölcs. (Az elmúlt éveket nézve 2005-ben a csökkenés 9,4% volt, 2006-2007-ben viszont +17,8 illetve +17,5%-os növekedést mutatott az ágazat, majd újból negatív lett a trend a 2008-as -20%-kal.)



Nem véletlen, hogy a gazdák egy része igyekszik perspektivikus kultúrákat termesztésbe vonni, korábban visszaszorultakat „újra fölfedezni” vagy kihasználatlan piaci résekbe beférkőzni. Erre kiváló példa a kender, ami az elmúlt években reneszánszát éli Franciaországban. A kultúra elsősorban az ország északkeleti negyedében ismert, de az utóbbi időben Délnyugat-Franciaországban is egyre jelentősebbé válik. Ezt mi sem igazolja jobban, minthogy a két világháború között alapított valamikori aprócska gabonaszövetkezetből mára a világ egyik megkerülhetetlen vetőmag- és élelmiszer-piaci szereplőjévé vált EURALIS-csoport (korábban Coop de Pau) is elindította kender üzletágát Euralis-Coopéval néven (pontosabban a kender termesztésére 2005-ben Toulouse mellett Coopéval néven létrehozott szövetkezet 2007-ben betagozódott az Euralis-csoportba). Míg Franciaországban kendert jelenleg mintegy 10 ezer hektáron termesztenek, csak ebben a régióban a termőterülete néhány év alatt elérte a 2800 hektárt - a fölfutás különösen látványos annak tükrében, hogy 2008-ban az ország ezen szögletében még csak 650 hektárt vetettek belőle (legalábbis az Euralis honlapján található adatok szerint – az ITC szerint 2007-ben 1500 hektár volt itt a vetésterület). A tervek szerint a kender földolgozására létrehozott Agrofibre üzem – ahol tavaly 15 ezer tonna kendert dolgoztak föl – három év múlva már évente 35 ezer tonnát fog földolgozni, amit 5 ezer hektáron terveznek megtermelni. A kenderből különböző típusú építőipari szigetelőanyag, kertészeti mulcs, állattenyésztéshez alom, a műanyag-gyártásban a kompozitokhoz használandó alapanyag készül, míg a mag sem megy veszendőbe, azt az Euralis közvetlenül értékesíti. És hogy a csoport hosszú távon gondolkodik, azt mi sem jelzi jobban, hogy egyre komolyabb összegeket áldoz a kenderrel kapcsolatos K+F-tevékenységbe! A kenderrel kapcsolatos alkalmazott kutatási központot ugyanakkor Északkelet-Franciaországban találjuk, ez az ITC, azaz az Instutut Technique du Chanvre. Ennek igen egyszerű a magyarázata, hiszen itt található – legalábbis egyelőre – a kender legnagyobb termőterületen: a 2007-es adatok szerint Troyes és Dijon körzetében közel 5500 hektáron vetették ezt a növényt, míg az ország nyugati részében legföljebb ezer hektárt vetettek belőle, és a délnyugati részen is nagyjából ez volt a nagyságrend.



A termelők számára a kender „jó üzlet”, legalábbis a biztos piacból profitálni tudó szövetkezeti tagok részére mindenképpen. Az alacsony gabonaárak mellett a tonnánként (a „tábla szélén”) 120 euróért fölvásárolt kender 6-7 tonnás hektáronkénti hozammal és igen alacsony ráfordítás-igénnyel igen vonzó a legtöbb gazdálkodó számára, olyannyira, hogy „szinte mindenki ezt akar termeszteni”. Így érthetően nem aggódnak Az Agrofibre vezetői, hogy miként érjék el az üzem teljes kapacitásának kihasználásához szükséges 6 ezer hektáros vetésterületet…



Részben a föntiekhez kapcsolódik, hogy a francia építőipari szakképzés igyekszik messzemenően követni az ágazattal szemben támasztott újabb és újabb társadalmi és politikai elvárásokat és ezekhez igazodva folyamatosan alakítani a szakképzési „palettát”. A felnőttképzésre szakosodott intézményeket, cégeket tömörítő AFPA (Association pour la formation professionnelle) már második éve hirdet meg olyan 1-5 napos képzéseket szerte Franciaországban, ahol a jelentkezők például az új és fölújított épületek energiahatékonyságának növelésével, az azbesztmentesítéssel vagy a faanyagok minél szélesebb körű és arányú építőipari fölhasználásával kapcsolatosan szerezhetik meg a legújabb ismereteket, sajátíthatják el az új anyagok, eszközök használatára irányuló fogásokat.



________________________________________

[1] http://www.ffbatiment.fr/batir-environnement/batir_eco.htm

[2] A következő BATIMAT-ra 2011. november 7-12. között kerül sor, természetesen újra Párizsban.



Somogyi Norbert, TéT attasé

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?