Erdőtámogatásra várva

Agro Napló
Országos demonstrációra készül a Magán Erdőgazdálkodók Országos Szövetsége. Nem véletlenül, hiszen az új erdőtörvény csalódást okozott az erdőtulajdonosok számára. Nemhogy nőtt volna az erdőfelújítási támogatás, hanem jelentősen csökkent, sőt, jövőre meg is szűnik. Egyebek között erről beszélgettünk a tiszajenői Medvegy Andrással, a Barka Erdőbirtokos Szövetkezet elnökével, aki a saját erdő mellett egy kisebb fafeldolgozót is működtet.

 

- A legtöbb gondot az jelenti, hogy osztatlan közös tulajdonban vannak az erdőterületek, és vannak tulajdonosok, akikkel nehéz felvenni a kapcsolatot, mert nem itt laknak – mondja az erdőgazda. - Ettől függetlenül, amióta együtt kezeljük ezeket az erdőket, azóta gépesítettünk, és a telepítéseket, felújításokat a szövetkezetünk maga végzi, a saját gépeivel.



- Hogyan alakultak a támogatások?

- Az új erdőtörvénytől nagyon sokat vártunk, de rosszabb lett a helyzet, megítélésünk szerint sokkal rosszabb, mint volt. Megszűnt a támogatás az erdőfelújításokra. A kifutó erdőfelújítások támogatását se kaptuk még meg. Eddig erre a 200 hektárnyi erdő felújítására mintegy másfél millió forint állami támogatást kapott a szövetkezet évenként. Éppen a napokban beszéltem a Luzsi Józseffel, a Magán Erdőgazdálkodók Országos Szövetségének elnökével. Tőle is megkérdeztem: mi van a kifizetésekkel? Azt mondta, hogy minden magánerdő tulajdonos panaszkodik, ezért azt tervezik, hogy demonstrációt szerveznek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elé. Joggal, mert amikor erdőtelepítésre uniós pályázatot készítünk, másfél évig ülnek a rajta a hivatalban. Én például egy 3 hektárra szóló pályázatot benyújtottam 2006 októberében, és 2007 december 18-án kaptam meg a határozatot, hogy befogadják a pályázatomat, és telepíthetek. De akkor már nem volt csemete. Egy évet késett a telepítés, ráadásul a mai napig egy fillért sem kaptam. Így azután nem nagyon törekszünk az erdőtelepítésre. A másik gond a fapiac hanyatlása. A nyárfa fűrészárunak a kereslete is felére esett egy év alatt.



- Miben reménykedik?

- A pályázatokban nem nagyon bízom, bár nap, mint nap megkeresnek pályázatíró cégek. No, de hogyan írjak pályázatot piac nélkül? Ha nem lesz piac, akkor nem sok jövője van sem a fafeldolgozásnak, sem az erdőgazdálkodásnak. És még valami. Megnéztem a földhivatalnál az egyik tulajdonlapot, látom, rá van írva, hogy Natura 2000. Ugyancsak meglepődtem. Tíz év óta az én tulajdonom az erdő, és hivatalosan nem értesítettek, hogy bevonják a Natura 2000-be.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/erdotamogatasra_varva

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?