PRODEXPO 2010. élelmiszeripari kiállítás

Agro Napló
2010. február 8-12. között lezajlott az egyik legnagyobb és legrangosabb moszkvai élelmiszeripari kiállítás, a PRODEXPO 2010. Az OF Mezőgazdasági Minisztériuma és Moszkva Város Önkormányzata által támogatott kiállításra ez évben tizenhetedik alkalommal került sor. A megnyitón beszédet mondott többek között Sz.F. Liszockij, az Állami Duma Agrárpolitikai Bizottságának elnökhelyettese, K.V. Koloncsin, az OF Mezőgazdasági Minisztérium főosztályvezetője, A.V. Szemjonov az Ipari és Kereskedelmi Kamara Agráripari Bizottságának elnöke, V.B. Bücskov a Nemzeti Halászati Ügynökség elnökhelyettese, Sz.N. Katürin, az Ipari és Kereskedelmi Kamara alelnöke, V.I. Maliskov, Moszkva város Önkormányzatának a fogyasztói és szolgáltatási piacot felügyelő főosztályvezetője és több további állami és önkormányzati tisztségviselő. Mindannyian hangsúlyozták a kiállítás jelentőségét és Oroszország, Moszkva városa és a moszkvai körzet élelmiszer ellátásában játszott szerepét.

 

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján a legmagasabb szintű külföldi kormányzati részvétellel Mexico (mezőgazdasági miniszter) és Magyarország (dr. Süth Miklós FVM szakállamtitkár) képviseltette magát. Az FVM-delegációja Dr. Süth Miklós szakállamtitkár vezetésével február 7-én utazott Moszkvába, ahol a kiállítás megtekintése mellett tárgyalásokat folytatott központi agrárvezetőkkel. A magyar delegáció tagjai voltak még Gyaraky Zoltán főosztályvezető (ÉLEF), Dékány András kabinetfőnök, Dr. Kemény Ádám szakmai főtanácsadó (EUKNF) és Kenedi Ákos mezőgazdasági szakdiplomata (Moszkvában csatlakozott a delegációhoz)



A kiutazás ideje alatt a delegáció megtekintette a Prodexpo kiállítást, és találkozott a résztvevő magyar vállalatok képviselőivel, továbbá szakmai programon is részt vett, amelynek keretében Ny. Gyominnak, az „Exima” húsipari holding tulajdonos/vezérigazgatójának kíséretében meglátogatta az egyik legjelentősebb orosz, „Mikojanovszkij” nevű húskombinátot.



A kiállítás alkalmával hivatalos tárgyalásra/találkozóra került sor több orosz partnerrel is, így A. Beljajevvel, az orosz Mezőgazdasági Minisztérium miniszterhelyettesével, a magyar-orosz mezőgazdasági munkacsoport társelnökével, N. Vlaszov országos főállatorvossal, az állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi hatóság vezető-helyettesével, M. Mamikonjannal, az Orosz Hússzövetség elnökével és L. Kissel, a szövetségi „Veterinary Center” igazgatójával.



A mintegy 60 országból, valamint Oroszország különböző régióiból érkezett cca. 1800 kiállító élelmiszeripari termékeket, élelmiszeripari alapanyagokat, technológiai berendezéseket, valamint csomagolástechnikai termékeket mutat be.



Magyarország az AMC által szervezett részvétellel 120 négyzetméteres közös standon mutatkozott be. A részt vevő cégek többsége a magyar borokat, pezsgőket és pálinkákat mutatta be, emellett jelen volt a húsipar, a zöldség-gyümölcs ágazat és a konzervipar is. A standon részt vevő magyar cégek a következők voltak: Somafis kereskedelmi kft., Tokaj Kereskedőház Zrt., Fuscalle Group Kft., Inka 21, Venprod Kft., Trading Complex Kft., Balatonboglári Borgazdasági Zrt., Törley Pezsgőpincészet Kft., Chateau dr. Kovács Grand Cru Kft., LILKI Kft., Zsindelyes Pálinkafőzde Kft., Prima Hungarica Kft. Az AMC standtól függetlenül további magyar vállalatok is képviseltették magukat a kiállításon, a Pick Szeged Zrt., a HMM húskereskedő cég és a Frigo Érd Kft.



A Kereskedelmi Képviselet a kiállítást megelőzően „partnerbeterelési” akcióval járult hozzá a kiállító cégek kapcsolatfelvételéhez és folyamatos jelenlétével segítette a magyar kiállítók piaci munkáját. A kiállítást megtekintette Gilyán György nagykövet úr, aki a vállalatokkal együtt hasznosnak értékelte a részvételt, és konstatálták, hogy több ilyen jellegű seregszemlén is célszerű lenne a magyar vállaltoknak Moszkvában jelen lenniük. (World Food, Arany Ősz).



A kiállítást megtekintő nagyszámú látogató intenzíven érdeklődött a magyar stand iránt és mind a magyar szeszesitalok, mind a hústermékek, mind a konzervek iránt kiemelkedő érdeklődést tanúsított.





Deák Annamária, Kenedi Ákos

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?