Szélmalomharc az erdőkben

Agro Napló
Ilyenkor, télvíz idején nem szokatlan, hogy majd minden héten illegális fakitermelésről értesülünk. Az erdészek, erdőtulajdonosok nincsenek könnyű helyzetben, ha elejét akarják venni a falopásoknak. És bár a büntetés mértéke szigorúnak látszik, még ez sem tűnik elrettentő hatásúnak.

 

A tavalyi évben a megyei szakirányítás adatai szerint Fejér megyében 182 falopás történt. A Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. sárosdi erdőgondnokai sokat tesznek azért, hogy az általuk gondozott területen csökkentsék a falopások mértékét.

- Nálunk szerencsére nincsenek tarvágásszerű tolvajlások - mondja Zsigmond János erdőgondnok. - Errefelé inkább egyedi, kisebb tételű falopások történnek. A sláger az akácfa, mert ez nyersen is jó tüzelő és sok van belőle a környéken. Tulajdonképpen csak a tőrészét viszik el a fának, ami a leggyorsabban mozdítható, az ágazással már sokkal több munka lenne.



Deák Bárdos Péter főerdész másképpen közelíti meg a témát.

- Annak a fának, amelyiket kivágtak, annak ott kellett volna még állnia 20-30-40-50 évet. De így már nem fog növekedni, és hiányzik az erdőből. Ezért a fatolvajok valójában a természetet károsítják.

Az erdőgondnokok évek óta együttműködnek a rendőrséggel, és szervezett módon, váratlan ellenőrzési akciókat tartanak.

- Aki fát lop, az szinte mindig menekül – magyarázza Zsigmond János. - Nekünk erdészeknek nem nagyon állnak meg. Ráadásul a tolvajok gyakran csoportosan járnak, és olyankor azt is föl kell mérni, hogy kikkel állunk szemben. Szerintem mindig lesznek erre vállalkozó személyek, bármilyen szigorú a törvény.

Ez a típusú bűncselekmény idényjellegű, és főként azokon a területeken jellemző, ahol a lakosságnak nincs pénze arra sem, hogy a téli hónapokra a tüzelőt megvásárolják.

- Aki igényel fagyűjtést - valamilyen várakozó listát figyelembe véve -, azt ki tudjuk szolgálni – mondja a főerdész. - Tőlem még senki nem ment el fa nélkül. Arra azonban rá kell döbbennie mindenkinek, hogy az erdőt tiszteletben kell tartani. Az erdőgazdálkodás azért van kitalálva, hogy az ember fához jusson, de ez egy szakma. Tudni kell, hogy mikor melyik fát kell kivágni, tudni kell, hogy mikor hogyan lehet hozzányúlni az erdőhöz. Mi erdészek azon dolgozunk, hogy az erdő is megmaradjon, meg fához is jussunk.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/szelmalomharc_az_erdokben

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?