Az agrárium és a magyar vidék közös nemzeti ügyünk

Agro Napló
Az Agrárakadémia harmadik alkalommal kerül megrendezésre 2010. március 5-én és 6-án Nádudvaron.

 

 

Ön, mint a rendezvénysorozat megálmodója, kezdeményezője és főszervezője mivel magyarázza a 2008-ban és 2009-ben megrendezett Agrárakadémiák iránti nagy érdeklődést?



A Magyar Agrárakadémia rendezvénysorozat legnagyobb hozzáadott értéke, hogy az uniós Közös Agrárpolitikáról szóló vitát beemelte a magyarországi szakmai közbeszédbe, illetve közvetlen kapcsolatot teremtett a hazai és az uniós agrárszakma vezetése között. A KAP a magyar agrárium működési, szabályozási és finanszírozási kereteit döntő mértékben meghatározza. 2001 óta több mint ötszörösére nőtt a közvetlen mezőgazdasági támogatások összege, ráadásul 8000 családi gazdaság helyett ma már több mint 210.000 gazdálkodó egység jut átlagosan hektáronként 42.000 forint támogatáshoz. A források döntő részét az EU biztosítja, a támogatások igénybevételéhez szükséges szabályozási rendszer, a környezetvédelmi, növény- és állatvédelmi, valamint állatjóléti normák túlnyomó többsége szintén közösségi keretekben születik. A magyar élelmiszergazdaság jövője szempontjából ezért kiemelten fontos, hogy Magyarország miként vesz részt a 2013 után átalakuló Közös Agrárpolitika jövőjéről szóló gondolkodásban és kezdeményező fellépéssel, hatékony lobbival milyen mértékben képes befolyásolni annak jövőbeni alakulását.



Az I. és a II. Magyar Agrárakadémia sikerének meghatározó tényezője volt, hogy a magyar agrárszakma színe-java részt vett a rendezvényen és sikerült magas szintű külföldi résztvevőket megnyernünk előadónak. Ez garantálta a magas színvonalú, a mindennapi politikai csatározásokon felül emelkedő szakmai vitát. A Magyar Agrárakadémia ezzel azt igazolta, hogy az agrárium és a magyar vidék ügye a politikai csatározásokon felül álló, valódi nemzeti ügy. Minden tényező adott, hogy a III. Magyar Agrárakadémia folytassa ezt a hagyományt, hiszen ismét magas rangú hazai és külföldi előadókat üdvözölhetünk és a visszajelzések alapján a magyar agrárszakma ismét több százas létszámban képviselteti magát a rendezvényen.





Milyen aktivitásra számít az idén?



Az eddigi visszajelzések alapján ismét legalább 350-400 fő vesz részt a rendezvényen. Elmondható, hogy a teljes magyarországi agrár-vertikum jelen lesz, a mezőgazdasági kis- és nagytermelőktől kezdve, az élelmiszerfeldolgozó-ipar képviselőin át a kereskedelmi láncokig bezárólag. Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos és Gráf József miniszter úr személyében a legmagasabb szinten képviselteti magát az Európai Bizottság és az FVM, mint az ágazat két legfontosabb szabályozó hatósága, de részt vesznek a mezőgazdasághoz és élelmiszeriparhoz kapcsolódó ágazatok képviselői és számos civil szervezet is. A rendezvényen az eddigiekhez hasonlóan lehetőséget biztosítunk, hogy a résztvevők mind a plenáris ülésen, mind a szekcióüléseken közvetlenül kérdést intézhessenek az előadókhoz.





Ez évben is számos külföldi előadó szerepel a rendezvényen, kérem, hogy néhányat mutasson be!



A rendezvény kezdeményezőjeként és főszervezőjeként nagy büszkeséggel tölt el, hogy az EU új mezőgazdasági biztosa, Dacian Ciolos részt vesz és előadást tart a III. Magyar Agrárakadémia első napján. Ciolos úr – aki nem mellékesen Erdélyből, Zilahról származik – első külföldi útja Magyarországra vezet. Alicia Villaruiz államtitkár személyében magas szinten képviselteti magát az unió soros spanyol elnöksége, amely idén megindította a KAP jövőjéről folytatott széleskörű társadalmi vitát. Szintén államtitkári szinten képviselteti magát Nagy-Britannia, amelynek álláspontja alapvetően eltér a mienktől, de Sonia Phippard államtitkár asszony előadását pont ezért lesz különösen érdemes meghallgatni. Körünkben üdvözölhetjük majd Luis Manual Capoulas Santos, volt portugál és Marc Tarabella, egykori belga minisztereket, akik saját országuknak a KAP jövőjével kapcsolatos álláspontját fogják megosztani velünk. Képviselteti magát Olaszország legnagyobb mezőgazdasági érdekképviseleti szervezete, a Coldiretti és a hagyományokhoz híven ellátogat hozzánk Jan Mulder, Hollandia volt európai parlamenti képviselője, Kelemen Attila, erdélyi magyar képviselő, valamint Franciaországból Valérie Péan a Magyar Agrárakadémia francia testvérszervezete, a Saint-Germain Csoport vezetője és Jacques Loyau európai parlamenti mezőgazdasági szakértő is.





Az idei program egyaránt foglalkozik a KAP jövőjével, a hazai élelmiszer-gazdaság versenyképességével és a vidék megtartó szerepével is.

Ön szerint melyek lesznek a leginkább érdeklődéssel kísért témák?



A két napos tanácskozás a magyar élelmiszergazdaság jövőjét alapvetően meghatározó Közös Agrárpolitika küszöbönálló reformjával, valamint a magyar élelmiszer-szektor helyzetével és kihívásaival foglalkozik. Az élelmiszertermelés a XXI. században stratégiai jelentőségre tesz szert. A világ népessége rohamos mértékben növekszik, a mezőgazdasági nyersanyagok és az édesvíz egyre szűkösebb erőforrásnak számítanak, az éghajlatváltozás pedig alapjaiban változtatja meg a termelési feltételeket. Magyarország kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, de ahhoz, hogy az élelmiszeripar hazánkban stratégiai húzóágazattá váljon elengedhetetlen egy erős, uniós Közös Agrárpolitika. Egyértelmű jelek mutatnak arra, hogy a KAP jelenlegi formájában fenntarthatatlan, a közvetlen mezőgazdasági támogatások nehezen indokolhatóak a társadalom számára. A közösségi támogatáspolitika a jövőben nagy valószínűséggel a környezetvédelmi és szociális közjavak (tájkép megőrzése, élelmiszerbiztonsági-, állatjóléti intézkedések betartása, vidéki foglalkoztatás, stb.) előállítását finanszírozhatja.





Az I. Agrárakadémia is szintén Nádudvaron volt.

Milyen megfontolásból ismételhet Nádudvar, megelőzve más aspiráns-városokat?



A Magyar Agrárakadémia rendezvénysorozattal szeretnénk az ország minden pontját elérni, a mezőgazdasági termelők lehető legszélesebb körének biztosítva a részvételt. Egyik évben az Alföldön, másik évben a Dunántúlon rendeztük meg az eseményt, idén ismét az Alföldön a sor. Az is szerepet játszott természetesen, hogy Nádudvar a magyar mezőgazdaság olyan zászlóshajóinak ad otthont, mint a NAGISZ és a KITE Zrt., amelyek együttesen a magyar szántóterület több mint felével állnak kapcsolatban. Nádudvar ezen kívül ismételten komoly érdeklődést tanúsított a rendezvény iránt.





Az idei Agrárakadémiai rendezvények a választási kampány időszakára esnek.

Ön szerint távol lehet tartani a pártpolitikákat a szakmai vitáktól?



A politikai csatározást eddig is sikerült távol tartani a rendezvénytől, idén is a szakmai vitára koncentrálunk. Az Európai Bizottság koraősszel hozza nyilvánosságra a KAP jövőjéről szóló állásfoglalását, ezzel felgyorsulnak az események, megkezdődik az intenzív érdekérvényesítés időszaka. Magyarországnak kialakult és határozottan képviselt állásponttal kell rendelkeznie, ugyanis semmilyen uniós döntéshozó szerv nem fog igazodni a magyar belpolitikához. Többször hangsúlyoztam már, hogy az Európai Unió a szervezettségek versenye. A most kezdődő egyeztetésekből nem maradhatunk ki, különben Magyarország lemarad a változásokról, és ebből csak veszíthetünk.



Forrás: http://www.agrarhirek.hu/europai_unio/6074.html

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?