Svájc: zöld, sárga és piros jelzés az élelmiszerekre

Agro Napló
A vitatott közlekedési lámpa jelzések az élelmiszerekre mostantól kezdve azonnal lehívhatók a svájci fogyasztók részére, igaz egyelőre csak az interneten és mobiltelefonon. A kis lámpa azt mutatja, hogy egy italban, élelmiszerben mennyi só, cukor, zsír vagy telített zsír található – írja a Medical Tribune.

 


 

A jelzőrendszer már 25 000 svájci termékre terjed ki, ezekből 7000 van lámpajelzéssel ellátva. „Az, hogy a zöldség egészséges, világos az emberek számára” – magyarázta az elvet a program létrehozója – ám ugyanezt nehéz eldönteni a feldolgozott élelmiszereknél. A fogyasztó aligha tudja megállapítani, hogy azokban mennyi só, zsír, vagy cukor rejtőzik.”



Ha a jelzés piros, azt jelenti, hogy óvatosan kell élvezni. A sárga és a zöld azt jelenti, hogy az élelmiszer mértékkel vagy akár bőségesen fogyasztható.

Nagy-Britannia már 2006 óta ismeri a tápérték lámpajelzést. A brit élelmiszerhatóságnak egy tanulmánya azt mutatta, hogy az emberek előszeretettel nyúlnak az egészségesebb alternatívák után. Most azokat a chipseket veszik inkább, amelyekben kevesebb a só vagy a zsír.



Az alapító szerint a lámpajelzés csak egy termék tápértékére vonatkozik. Azt nem mutatja, hogy az élelmiszer tartalmaz-e vitatott adalékanyagot vagy génkezelt hozzávalókat. Az egészségüket féltő embereknek ezért tovább kell informálódniuk.

A fogyasztók az interneten tudnak információkat keresni, vagy közvetlenül a mobiltelefonon, ez egyelőre kissé bonyolult, mert az élelmiszer megnevezésén túl még be kell adniuk a termék teljes vonalkódját is; a legújabb típusú mobiltelefonok esetében azonban a kódot már csak a kamerán keresztül kell beolvasni. A bevezetést még ebben a negyedévben tervezik.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/svajc_zold_sarga_es_piros_jelzes_az_elelmiszerekre

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?