Harc a kereskedőkkel

Agro Napló
A zalai almatermesztők szerint fáiknak nem a mínuszokkal kell megküzdeniük, hanem a túlzott kínálattal. Na és rajtunk, magyarokon, mintha turáni átok ülne, valahogy nem megy nekünk az összefogás.

 

Marad a panasz, mert önmagukban nem képesek partnerei lenni az áruházi láncoknak. Így azután ismét előkerült a régi jelszó, „fejszét a fáknak!”



- Ha a fagy nem is, a felvásárlási árak drasztikus csökkenése és a piac nyomottsága annál nagyobb problémát okoz a termelőknek - mondja Dormán Zoltán, vasboldogasszonyi almatermelő. - Nekünk is külföldre kellett eladnunk, Ausztriába, illetve Szlovéniába. Az árak 30-40 százalékkal visszaestek. Mi 20 eurócent körüli árat tudtunk elérni, ami az önköltségnél - ami csaknem 50 forint - alig nagyobb.



A lakhegyi Méhes Gábor sem elégedett.



- Úgy gondolom, hogy ha tartani tudjuk a hektáronkénti 400-500 mázsás termésátlagot, akkor 70-80 forintos étkezési alma ár lenne reális. Csak akkor tudnánk megélni és fejleszteni.



A léalmát most sokan étkezésiként próbálják meg eladni. Ennek következményeként óriási túlkínálat keletkezik, ami szintén lenyomja az árakat. A termelők szerint az üzletláncok jobb minőségű almát árulhatnának, ha kisebb árréssel dolgoznának. A kisebb termelők azonban sok esetben nem is tudják értékesíteni ezeknek az áruházaknak a terméküket. A kereslet visszaesését mutatja az is, hogy Magyarországon az 1980-as esztendőkben egy ember évente 30 kilogramm almát fogyasztott átlagosan, ez mára a felére csökkent. A gazdák egy részének ma már nem éri meg a gyümölcs termelése, így inkább gazdaságuk felszámolását választják. Végül még egy adat: Magyarországon, évente 35 ezer hektáron 400-600 ezer tonna almát termelnek.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/harc_a_kereskedokkel

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?