Lejáró pályázati határidők!

Agro Napló
Már csak néhány napig, június 3-ig lehet benyújtani azokat a támogatási pályázatokat, melyek a kertészeti ültetvények korszerűsítésére vonatkoznak, és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból származik a forrása. Más támogatási határidők ma járnak le! – olvasható a Magyar Agrárkamara legfrissebb közleményében.

 

A kertészeti ültetvények korszerűsítésére vonatkozó támogatás célja egyrészt a meglévő ültetvények modernizálása, piacosabb fajták elterjesztése, illetve az öntözéssel kombinált korszerű, intenzív termesztés elterjedésének segítése. Egy pályázó egy évben legfeljebb 100 millió forintra nyújthat be igényt.



A támogatási kérelmeket a kiírás szerint ebben az évben május 3. és június 3. között lehet benyújtani – itt jegyezzük meg azonban, hogy 2011-től évente március 1. és március 31. között lehet majd pályázni. A pályázatot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal formanyomtatványán kell beadni, melyet az MVH honlapján lehet megtalálni.



A részleteket áttekintve kiderül, hogy a támogatás igényelhető telepítéshez és az ültetvénynek a beruházás befejezéséig történő ápolásához. Ezen felül 8 évnél fiatalabb ültetvények korszerűsítéséhez, technológiai fejlesztéséhez, támrendszere kialakításához, átalakításához, a korona átalakításához, jégháló kiépítéséhez, fejlesztéséhez, a fagyvédelmet szolgáló berendezések kivitelezéséhez, kerítés kiépítéséhez. Továbbá a 8 évnél fiatalabb meglévő vagy új ültetvény víztakarékos öntözésének kiépítéséhez – az 1. mellékletben foglalt táblázat K oszlopában meghatározott öntözési követelmények alapján –, valamint tápanyag-utánpótlási rendszerének kialakításához.



A támogatás mértéke beruházás összes elszámolható kiadásának legfeljebb 40%-a. 50%-a, ha az ügyfél fiatal gazdálkodó vagy kedvezőtlen adottságú területen valósul meg a beruházás, és 60%, ha mindkét feltétel megvalósul.

Május 1-től május 31-ig igényelhető a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzéséhez támogatás. A 2010. évre megítélt szubvenciót 2011 februárjában lehet igényelni. Egy egyedre 2-77 ezer forintnak megfelelő euró igényelhető, állatfajtól, fajtától függően.



A május 1-től május 31-ig igényelhető támogatás végeredményben költségkompenzáció. Ugyanis e konstrukció során a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákat az eredeti tartási és takarmányozási körülményekhez hasonló feltételek mellett kell tenyésztésben tartani. Ez pedig a legtöbb esetben többletköltséget jelent az állattartó számára, másrészt bevétel kiesés is jelentkezhet a kisebb hozamok miatt. A támogatás tehát a kieső jövedelem és többletköltségek ellentételezését szolgálja.



Támogatás a törzskönyvezett nőivarú egyedek után jár, természetesen számos előírásnak kell megfelelni. Ezek között találni többek között azt, hogy a gazdálkodónak előírt létszámban a fajnak, fajtának megfelelő tenyésztőszervezet által törzskönyvezett, úgynevezett nukleusz minősítésű és/vagy fajtafenntartó minősítésű fajtatiszta nőivarú egyedeket – baromfifélék esetén állományt kell tartania.



Május 31-éig lehetett az NVT mezőgazdasági területek erdősítése támogatás 2009. évi kifizetés pótlólagos igényléséről rendelkezni. A kifizetési kérelmet tértivevényes és kizárólag postai úton benyújtani az MVH e közleményében közzétett R0094 számú nyomtatványának kitöltésével.

A beküldési cím: MVH Közvetlen Támogatások Igazgatósága (1385 Budapest, Pf.: 867.) A kifizetési kérelemben szereplő adatokra vonatkozóan 2010. május 31-e után módosítási kérelem nem nyújtható be.



A szőlő- és gyümölcsös ültetvények művelése során felhasznált gázolajhoz támogatást vehet igénybe az a mezőgazdasági termelő, aki legalább 0,5 hektár területű ültetvényen szőlő- vagy gyümölcstermesztést folytat és a gázolaj vásárlásáról vagy a gépi bérmunka-szolgáltatás igénybevételéről saját nevére szóló számlával rendelkezik, és akinek a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés feltételeiről és szabályairól szóló 341/2007. (XII. 15.) Korm. rendelet szerint keletkezett teljes adó-visszatérítési igényét a vámhatóság) teljesítette (kiutalta); Tehát már az alap gázolaj visszatérítése leigazolt – azaz a kilencvenhét liter/hektár/év mennyiség –, hiszen ezen „de minimis” támogatás csak az ezen alapérték feletti felhasznált mennyiségre adható, de legfeljebb hektáronként évente legfeljebb száz liter vehető figyelembe ezen pótlólagos támogatás során. ezzel a szőlő- gyümölcs támogatás 197 liter/ha/év gázolaj után igényelheti vissza a jövedéki adót.



A támogatás mértéke a szőlő- és a gyümölcsös ültetvényterületen ténylegesen felhasznált, legfeljebb 100 liter gázolajmennyiség után literenként hetven forint.

A támogatási kérelem évente egyszer, a tárgyévet követő évben, legkésőbb a tárgyévet követő év május 31. napjáig nyújtható be. A benyújtási határidő elmulasztása esetén igazolási kérelemnek nincs helye – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?