Bizakodó kistermelők

Agro Napló
Május 15-étől módosították a kistermelői rendeletet. Vajon lehet-e, és tudnak-e élni az új lehetőségekkel az érintettek. Ezúttal Győr-Moson-Sopron megyében néztünk szét.

 

Legelésző kecskék egy nagycenki háztáji udvaron. Molnár László őstermelő 3 éve tenyészti őket egy nagyon egyszerű oknál fogva.



- A gyerekeim miatt, akiknek szükségük van a tejre, a sajtra. Ennyivel is kevesebbet kell kiadnia a családnak. Szokott lenni többletünk is, amit el tudtam volna adni, de inkább csak elajándékoztuk ismerősöknek, ennek-annak, mert nem volt rá lehetőség és mód, hogy eladjuk. Eddig!



De a május 15-étől hatályos, új kistermelői rendelet sokkal szélesebb mozgásteret biztosít, hisz Magyarországon a gazdálkodás rengeteg családnak nyújt kiegészítő jövedelmet. Egyesek számára pedig – mint a határőrből munkanélkülivé vált nagycenki fiatalembernek – az utolsó megélhetési szalmaszálat jelenti.



- Eddig nem hallottam a május 15-i új rendeletről. Biztos, hogy hozna változást, a felesleget legalább eladnánk. Ennyivel is nagyobb lenne a bevételünk, a család egy kicsit könnyebben élhetne.



Baranyai János szilsárkányi őstermelő néhány éve teljesen lecsökkentette az állatállományt. Ma már csak Szegfű várja az esti fejést.



- Most is sokszor ösztönösen mondom, hogy megyek, etetem a teheneket, pedig csak egy van. Majdnem 200 darab marha volt itt a faluban akkoriban. Most meg van talán 40.



Egy 40 családos méhészetet is felkerestünk. Pferschy Donát, nagycenki őstermelő nyugdíj-kiegészítésként foglalkozik a méhekkel. Az új kistermelői rendelet következtében lehetősége lesz a méhészeti termékek értékesítésére is.



- Jó ez a rendelet, hogyha más intézkedések is követik. Önmagában ez a rendelet háttértámogatás nélkül csak egy lehetőség. Hogy élni lehessen vele, ahhoz a beruházások támogatására, a pályáztatások könnyítésére, a pályáztatások szélesebb körűvé tételére is szükség lenne.



Számos civilszervezet hosszú ideje lobbizott azért, hogy a kistermelői eladási feltételek, hasonlóan a nyugat-európai országok gyakorlatához, Magyarországon is javuljanak. Köztestületként a Győr-Moson-Sopron megyei Agrárkamara is csatlakozott a kezdeményezőkhöz. Dr. Roszik Péter elnök szerint még nem mindenki tudja, vagy nem tudatosult az emberekben az az előny, ami ebben az új rendeletben megjelenik.



- A következő időszaknak lesz a feladata, hogy minél több gazdához eljuttassuk az információt. Most már ugyanis van rá lehetőség, hogy a termelő az esetleg eddig illegálisan folytatott tevékenységét legalizálja, tevékenységét bővítse, fejlessze.



A teljesen kivéreztetett, vagy éppen a lét, nemlét határán lévő mezőgazdaságtól nem lehet elvárni, hogy most hirtelen teremtsen elő forrásokat. Ezt magától nem tudja megtenni. Ugyanakkor az európai uniós támogatási rendszerekben vannak források az ilyenfajta fejlesztésekre is. Abban bízunk, hogy az új kormány a politikájában ezeknek a fejlesztéseknek forrást fog teremteni, és hozzáférési lehetőséget is ezekhez a pénzekhez.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?