Mézvirág termálvízben

Agro Napló
Ha nem termálvízzel fűtenék a fóliasátrakat, akkor már rég bezárhatták volna a tápiószentmártoni virágkertészetet. Pedig a sok munkáskezet igénylő kertészkedés a magyar mezőgazdaság és vidékfejlesztés egyik húzóágazata. Csakhogy sok-sok „ha” áll ennek az útjában.

 

Bár a rendkívül hűvös, viharos május nem kedvezett idén az egynyári virágok kiültetésének, a termálvízzel fűtött fóliasátrak lassan mégis kiürülnek. De vajon milyen a virágpiac ezen a szeszélyes tavaszon? Egyebek mellett erről is beszélgettünk Tápioszentmártonban Czerovszki Attila dísznövénykertésszel.



- Valóban, nem szerencsés ez a tavasz. De a mi kertészetünket ez kevésbé érinti, mivel mi a termálfűtés miatt a korai szezont célozzuk meg. Korábban vannak készen a növényeink, így az induló tavasz még egészen jól sikerült. A virágra ugyanis még mindig áldoznak az emberek, szeretik a szépet, vágynak arra, hogy díszítsék a környezetüket.



- Akadnak újdonságok?



- Idén a csüngő mézvirág újdonságként jelent meg a piacon. Nagyon finom illata van. Eddig csak ágyásba kiültetett változata volt, most a kaspós változata már folyamatos megújulásra képes..



- Az elmúlt években kellemetlen tapasztalataik voltak az értékesítésnél.



- A kisárudák, üzletek forgalma drasztikusan csökkent az elmúlt időszakban, és áttevődött a forgalom az áruházláncokba. Oda azonban csak nagy mennyiségű termékkel lehet bekerülni. Bízom abban, hogy az új kormány ebben a tekintetben felismeri azt, hogy a kertészet húzóágazat. Sajnos, elhanyagolt volt eddig, és nem figyeltek rá kellőképpen a mezőgazdasági szegmensen belül sem. Pedig ez egy kitörési pont lehetne, mert kézimunka-igényes, s ezért komoly munkaerő-felszívó hatása van. Ha megfelelőképpen szabályoznák az áruházláncokkal való kereskedelmet, és egyáltalán az egymás közötti kereskedelmet, s az erőfölénnyel való visszaélést meg lehetne akadályozni, akkor ez nagy segítség lenne.



- Milyen segítséget várnának még az új kormánytól? Gondolok a termesztésre, hiszen olyan kincs van a talpuk alatt, amit érdemes kiaknázni



- Az elmúlt időszakban több pályázatot is beadtunk. De ezek tapasztalataim szerint csak virtuális szinten léteztek a mi ágazatunkban.



- Mit fejlesztenének?



- Szükségünk lenne további korszerű növényházakra, automata cserepezőgépre, termesztőasztalokra, valamint árasztásos, árapály rendszerű öntözőrendszerre.



- Próbáltak-e a virágkertészek tész-be szerveződni?



- Mi máshogy képzeljük el, mint ahogyan az néhány szaklapban megjelent. Bíztatnak bennünket, hogy fogjunk össze. A probléma ott van, hogy felülről szeretnék ezt megszervezni. Nagy a bizonytalanság és nagy a bizalmatlanság ezekben a dolgokban, hiszen itt egymás felé piaci információkat kell kiadni. Szerintem alulról kellene szervezni a termelői értékesítési szövetkezeteket. Néhány termelővel már megkezdtük az együttműködését, a közös árubeszerzést és értékesítést. Sajnos, megfelelő állami támogatás és forgóeszköz híján ez szervezési szinten elakadt.





Forrás:Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?