A legfontosabb agrár exporttermékünk a kukorica

Agro Napló
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az agrártermékek exportját vizsgálva megállapítható, hogy 2009-ben a kukorica volt a legfontosabb kiviteli termékünk. A tagállami kiszállítás és a 3. országokba irányuló export több mint 4 millió tonnát tett ki. Ez összességében 800 ezer tonnával nagyobb mennyiség, mint ami 2008-ban volt.

 

Ennek ellenére a tonnánkénti 30%-os árcsökkenésből adódóan az export árbevétel globálisan csökkent, de így is a kiviteli össz. értékből, 5.112 millió Euróból 625 millió Euróval részesedett, vagyis a teljes agrárexport 12,2%-át adta.

A legnagyobb felvevő piacaink Olaszország 1,4 millió tonna vásárlással, ezt követte Románia, amely az exportmennyiség 1/5-ét, míg Németország és Hollandia annak 10%-át „vette fel”.



Somogy, mint az ország egyik legnagyobb kukoricatermelő övezete, a terményexportból és annak értékéből az elmúlt évben 8-10%-kal részesedett, ez által nagy mértékben hozzájárult az agrárkiviteli célkitűzések megvalósításához. – tájékoztatott Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?