Kritikus helyzetben a somogyi méhészetek

Agro Napló
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közlése szerint az idei akácméz termés csupán 1/3-a, 1/4-e volt a tavalyinak! Ez mintegy 6,5-7 milliárd Ft árbevétel-kiesést okozott a méhészeknek.

 

Somogyban is kritikus helyzetet okozott a méhészetekben a viharos és rendkívül csapadékos időjárás. A periodikusan ismétlődő heves záporok és zivatarok, valamint a tartós esőzések miatt az akáclegelők virágzata jelentősen károsodott, a méhek nektárgyűjtő és megporzó tevékenysége gyakorta tartósan szünetelt.



Az ország 2. legnagyobb méztermelő megyéjében az átlagos időjárási körülményekre jellemző mintegy 1500 tonna akácmézzel szemben az idei mennyiség várhatóan nem éri el az 500-600 tonnát sem.



A vegyes virágméz terméskilátások sem biztatóak, hiszen sok helyen a napraforgó a talaj káros túlnedvesedése és a vízborítottság miatt lassabban fejlődik, és helyenként nagy a növénykipusztulás is.



Fontos a jelenlegi létszámú méhállomány fenntartása és védelme azért is, mert megporzó tevékenységükkel olyan értéket teremtenek, aminek piaci ellentételezése lehetetlen. Nem véletlen, hogy számos országban, így pl. az USA-ban a megporzás biológiai feltételeinek megteremtése érdekében évente óriási nagyságrendben vásárolnak méhcsaládokat. – tájékoztatott Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.





Forrás: Gazdakör



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?