Jól szerepeltek a magyar növényvédőszermaradék-analitikai laborok

Agro Napló
A Bizottság az évente végzett uniós körvizsgálaton tavaly 151 európai és 6 magyar laboratórium megbízhatóságát vette górcső alá. Az európai viszonylatban szerénynek, nem a legkorszerűbbnek számító műszereikkel az MgSzH laborjai az „A” kategórián belül is kiemelkedő eredményt értek el.

 

A 396/2005/EK rendelet 28. cikke értelmében a Bizottság 2003 óta minden évben körvizsgálatot szervez zöldség, gyümölcs termékekben, a növényvédőszer- maradék analitikai laboratóriumok felkészültségének és a vizsgálati eredmények összehasonlíthatóságának az értékelésére.



A körvizsgálatok célja: az analitikai vizsgálatok minőségének, pontosságának, megbízhatóságának felmérése és értékelése.

A 2009. évi (EUPT-FV11) körvizsgálaton 151 európai, köztük 6 magyar laboratórium vett részt.



A vizsgálandó karfiol homogenizátumból a lehetséges 104 szermaradék közül kellett azonosítani és mennyiségileg meghatározni a 0,01 és 0,95 mg/kg közötti koncentrációban előforduló 24 szermaradékot.

Az eredmények alapján a laboratóriumokat két kategóriába soroltak a következő kritériumok szerint:

’A’ kategória: azok a laboratóriumok kerültek ebbe a kategóriába, amelyek a mintában kimutatható 24 hatóanyag közül legalább 19-et (~ 90 %) azonosítottak, illetve nem követtek el szermaradék azonosítási hibát.

A kategórián belül a laboratóriumokat - az eredmények Z- pontértéktől (Z-score) függően -

’jó’ (Z ≤ 2), ’megfelelő’ (2 ≤ Z ≤ 3) és ’nem megfelelő’ (Z > 3) csoportokba sorolták.

’B’ kategória: az ’A’ kategória kritériumait nem teljesítő laboratóriumok ebbe a csoportba kerültek és a teljesítményüket ’elégtelen’-re minősítették.

Z- score (Z- pontérték)

A laboratóriumközi vizsgálatok kiértékeléséhez gyakran alkalmazott teljesítménymutató a Z- pontérték, amely számszerűsítve teszi lehetővé a teljesítmények mérését.

Számítását a jártassági vizsgálatok esetébent az alábbi képletekkel végzik: z = (x-X) / ó

A Z- pontérték a laboratórium eredményének (x) az elfogadott (X) értékétől való eltérését viszonyítja egy elfogadott módon megállapított szórás jellegű értékéhe (ó).

 


Az EUPT-FV11 körvizsgálat összesített adatai (Forrás: EFSA)

 



A minta vizsgálata igen komoly szakmai feladat elé állította a laboratóriumokat, a 148 értékelhető laboratórium közül csupán 51 % (76 laboratórium) kapott ’A’ minősítést, a következő megosztásban - ’jó’ - 60, ’megfelelő’ 7, nem megfelelő’ - 9 laboratórium ’B’ minősítést 72 laboratórium kapott.



Az MgSzH Növényvédőszermaradék- analitikai Laboratóriumok nagy gyakorlattal és kiemelkedő szakmai tudással rendelkező szakemberei, az európai viszonylatban rendkívül szerény műszereikkel az ’A’ kategórián belül is kiemelkedő eredményt értek el.



Európa 151 laboratóriuma közül valamennyi magyar laboratórium az A kategória ’jó minősítésű’ laboratóriumai között végzett - 0.4 – 1.7 Z - pontértékkel. 





MgSzH - Növény és Talajvédelmi Igazgatóság

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?