Meggyes összefogás

Agro Napló
A májusban átlagosan lehullott, 200 millimétert meghaladó csapadékmennyiség érzékenyen érintette a cseresznyéskerteket és a meggyültetvényeket. A gazdák nagyobb anyagi ráfordításra kényszerültek a növényvédelmi munkálatok számának növelésével, ugyanakkor jelentős terméskieséssel kell számolniuk, különösen a korai fajtáknál. De hogy ne csak a gondokról szóljuk, pozitív eredményt hozhat az értékesítés terén, hogy a meggytermesztők szövetségre léptek.

 

A meggyültetvényeket járva óhatatlanul is találni repedt gyümölcsöket, amelyek kitűnő alanyai a monília kártételnek.

 

- A monília által okozott terméskiesés mértéke jelentősen változhat a fajták ellenállóságától – magyarázza Szabó József, a FruitVeb elnöke. - Vannak olyan keményebb húsú fajták, amelyek a repedésre kevésbé hajlamosak, és vannak olyanok, amelyek viszont nagyon jó egyéb tulajdonságokkal rendelkeznek, de a repedés- és a monília-ellenállóságuk kisebb mértékű.



Optimális időben mennyi permetezésre van szükség, és ez idén mennyivel növekedett?



- Általában betakarításig 6-7 védekezés a normális egy meggyesben. Ez idén 2-3 permetezéssel több.

Magyarországon mintegy 10 ezer hektáron termesztenek meggyet üzemi méretekben. A termelői kedv az utóbbi 3 év rossz piaci feltételei miatt kissé alábbhagyott.



- Az idei év ebből a szempontból egy pici változást mutat. Viszonylag jó virágzás mellett a kötődések meglehetősen gyengék voltak, és a viharok, a sok csapadék a tavalyihoz képest meglehetősen csökkentették a termés mennyiségét. A szakmaközi szervezethez beérkezett adatok szerint 30-40 százalékkal.



A termesztés mellett fontos az értékesítés. Pozitívum, hogy ma már létezik egyfajta szervezettség a meggytermesztők körében.



- Azt gondolom, hogy ez nagyon jó. Az elmúlt években nem volt olyan összefogás a meggytermesztőkön között, ami segíthette volna az azonos árakat, egymás informálását. A szakmaközi szervezeten belül azonban megalakult a Meggytermelők Szövetsége. Ennek eredménye lehet a pozitív árváltozás is. Úgy tűnik, hogy az egymást informáló gazdák elérhetik, hogy javuljon a meggy felvásárlási ára.



A termés 70-75 százaléka német exportra kerül. Ez évente átlagosan több mint 40 ezer tonnát jelent. Nem mindegy tehát, hogy a szerveződésben részt vevők miként tudják az ár-érdekeiket érvényre juttatni.



- A meglehetősen széttagolt termelés és az alulinformáltság azért okoz nagy kárt, mert a termés meghatározó részét konzerv meggyként értékesítik, és 3-4 német gyár dolgozza fel. A felvásárlóik ezt kihasználják. A termelők alulinformáltsága lehetővé teszi, hogy különféle árajánlatokat adjanak, és próbálják minél jobban lenyomni az árat. Hogyha ez a szövetség jól működik, akkor bekövetkezhet az ár-kiegyenlítődés, és ez jó példa lehet a többiek számára is.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?