2024. augusztus 26. hétfő Izsó

Egyszerűbben működhetnek a helyi termelői piacok

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatja Font Sándor képviselő kezdeményezését, hogy könnyebben lehessen helyi termelői piacot nyitni és egyszerűbb legyen a működési szabályzatuk. Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a képviselő javaslatát.

 

Rögzíteni kell a kereskedelmi törvényben a helyi piac ismérveit, mert a jelenlegi jogszabály indokolatlan többlet terheket ró a piacok szervezőire- ezzel indokolta Font Sándor kezdeményezését.



A javaslat alapján az számít helyi termelői piacnak, amelyik a piac fekvése szerinti megyéből vagy a piac 40 kilométeres körzetéből, illetve budapesti piacnál az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari terméket értékesít.



Míg vásár és piac csak a kereskedelmi hatóság által kiadott vásár-, illetve piacüzemeltetési engedéllyel üzemeltethető, addig a helyi termelői piacnál - Font Sándor kezdeményezésére - az üzemeltetéshez elegendő lenne a bejelentés a kereskedelmi hatóságnak.

Ha a képviselők elfogadják a javaslatot, a módosítás 2012. január 1-jén hatályba lép.



A képviselői kezdeményezés egyezik a VM szándékával. A mintegy 5000 magyar kistermelő támogatása, a helyi értékek ápolása, újra felelevenítése hozzájárul a vidéki életminőség javításához, a közösségek megmaradásához. Helyi termékek előállításával, a kereslet növelésével hazai munkahelyek teremthetők.



(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?