2024. augusztus 27. kedd Gáspár

Tudományos konferencia a mangalicákról

Agro Napló
Tudunk-e eleget azokról a kincsekről, amelyeket a magyar mangalica hordoz? Kitűnő tulajdonságait kellőképpen kihasználjuk-e a tenyésztésben és az élelmiszeripari termelésben? Milyen további lehetőségeket rejt a világpiacon a magyar mangalicatenyésztés?

 

Ezekre a kérdésekre is választ ad 2011.november 17-18-án Herceghalomban az a nemzetközi tudományos konferencia, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet szervez Zsírsertés - Tudomány és Felhasználás címmel.



A zsírsertések-köztük a Mangalica-, olyan különleges és ősi sertésfajták, amelyeknek a múltban kivételes gazdasági jelentőségük volt. Tenyésztésük mára háttérbe szorult a modernkori, (intenzív) fajtákkal szemben.



A konferencia célja, hogy a tudományos eredmények átadásával növekedjen az óriási nemzeti, genetikai és piaci értékeket hordozó zsírsertés-fajták tenyésztésének és mindennapos élelmiszeripari felhasználásának mértéke.



Zsírsertés populációk találhatóak Délkelet-Ázsiában, a Távol-keleti régiókban, Dél- Amerikában, Dél-Afrikában és néhány fajta – az Iberico sertés és a Mangalica- Európában.



Az ősi fajták közül Magyarországon Mangalica sertések élnek. A 90-es években létszámuk néhány száz példányra apadt, mára országosan 8-9 ezres populációt tartanak nyilván. Ennek a fajtának a húsminősége és az íze jobb, vitamin- és ásványi-anyag tartalma pedig magasabb a hagyományos hússertésekénél. Nem véletlen, hogy az élő Mangalicákért és a húsából készült élelmiszerekért az utóbbi időben világszerte megnőtt a kereslet.



A Mangalica nagy sikert ért el Spanyolországban is, húsát felhasználják a híres serrano típusú sonka készítéséhez.





A herceghalmi konferencián elhangzó új tudományos ismeretek is hozzájárulhatnak az ősi magyar fajta létszámának további emelkedéséhez és a hazai termelők piaci lehetőségeinek növekedéséhez.



2009-ben a vietnámi Hanoi városában az összegyűlt szakemberek „Zsírsertés Munkacsoportot” alakítottak főként az ázsiai és az európai fajták megőrzése és tenyésztésük fejlesztése érdekében. A közelgő konferencia lehetőséget biztosít a kezdeményezés megerősítésére,és hogy még több tudós valamint piaci szereplő vegyen részt a munkacsoport tevékenységében.



A novemberi konferencián a témakörök között szerepel a mangalica fajták genomikájával, a zsírsertések szaporodásával illetve örökléstanával, valamint intenzív tenyésztésével kapcsolatos tudományos eredmények ismertetése.



A rendezvényre a világ minden tájáról érkeznek tudományos kutatók, tenyésztők és élelmiszeripari cégek vezető szakemberei.



A konferenciáról további információk a www.fattypig.org  honlapon találhatóak.



(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?