Támogatási jogosultságok 2013 után

Agro Napló
Az AKI a támogatás kalkulátorban a támogatási összegeket pontosította, az euró/forint árfolyamot átállította a 2012. október 1-i állapotra (285,13 Ft/€); kiegészítő figyelmeztetéseket tettek be a zöldítéssel és támogatásmaximalizálással kapcsolatban. A legtöbb AKI-hoz érkezett kérdés a támogatási jogosultságok első kiosztására vonatkozott, erre adnak a jelenlegi helyzetben választ.

 

 

Az Európai Bizottság által 2011. október 12-én megjelentett rendelettervezet alapján készült kalkulátort már több mint 7 ezer látogató tekintette meg. A honlapon megtalálható elérhetőségeken több tucat kérdés és megkeresés érkezett a Kutató Intézethez.



Ahogy már eredetileg is ígértük, a támogatás kalkulátort egyrészt szeretnénk folyamatosan frissíteni, ahogy a tárgyalások során kialakul az EU jogszabályok végső formája, másrészt amennyiben erőforrásaink megengedik, szeretnénk személyre szabott tanácsadással továbbfejleszteni a szolgáltatást.

A támogatási jogosultságok első kiosztásával kapcsolatban a rendelettervezet 21. cikke a következőt mondja:



(1) Tekintettel a (2) bekezdésre, a vis maior és a rendkívüli körülmények esetétől eltekintve a mezőgazdasági termelők akkor kaphatnak támogatási jogosultságot, ha 2014. május 15-ig kérelmet nyújtanak be az alaptámogatási rendszer keretében nyújtandó támogatási jogosultságok iránt.



(2) Azok a mezőgazdasági termelők, akik 2011-ben az egységes támogatási rendszer keretében legalább egy támogatási jogosultságot aktiváltak vagy az egységes területalapú támogatási rendszer keretében támogatást igényeltek – mindkettőt a 73/2009/EK rendeletnek megfelelően –, az alaptámogatási rendszer alkalmazásának első évében támogatási jogosultságot kapnak, feltéve, hogy a 9. cikk alapján jogosultak arra, hogy közvetlen kifizetésben részesüljenek.



Az első albekezdéstől eltérve a mezőgazdasági termelők az alaptámogatási rendszer alkalmazásának első évében támogatási jogosultságot kapnak, feltéve, hogy a 9. cikk alapján jogosultak arra, hogy közvetlen kifizetésben részesüljenek, valamint 2011-ben:



a) az egységes támogatási rendszer keretében nem aktiváltak jogosultságot, hanem kizárólag gyümölcsöt és zöldséget termesztettek és/vagy szőlőültetvényt műveltek meg,



b) az egységes területalapú támogatási rendszer keretében nem igényeltek támogatást és csak olyan mezőgazdasági területtel rendelkeztek, amelyet 2003. június 30-án nem tartottak jó mezőgazdasági állapotban a 73/2009/EK rendelet 124. cikkének (1) bekezdésében meghatározottak szerint.



A vis maior és rendkívüli körülmények esetétől eltekintve az egyes mezőgazdasági termelők támogatási jogosultságainak száma megegyezik a 26. cikk (1) bekezdésével összhangban a 2004. év tekintetében általuk bejelentett, a 25. cikk (2) bekezdése értelmében vett támogatható hektárszámmal.



(3) A mezőgazdasági üzem egészének vagy egy részének eladása esetén a (2) bekezdésnek megfelelő természetes vagy jogi személyek 2014. május 15-ig aláírt szerződés útján átruházhatják egy adott mezőgazdasági termelőre az (1) bekezdésben említett azon jogukat, hogy támogatási jogosultságban részesüljenek, feltéve, hogy a szóban forgó mezőgazdasági termelő megfelel a 9. cikkben meghatározott feltételeknek.



(4) A Bizottság végrehajtási aktusok útján szabályokat fogad el a támogatási jogosultságok kiosztásának évében benyújtott kérelmekre vonatkozóan abban az esetben, ha a szóban forgó támogatási jogosultságokat még nem állapították meg véglegesen, illetve amelyek kiosztását sajátos körülmények befolyásolják. Ezeket a végrehajtási aktusokat az 56. cikk (2) bekezdésében említett vizsgálóbizottsági eljárás keretében kell elfogadni.







Mit jelent mindez, ki kaphat támogatást 2014-ben és az azt követő években?



A támogatási jog tulajdonosa (és így a közvetlen támogatás kedvezményezettje) az lesz, aki 2014. május 15-ig benyújtja az általa megművelt területre a támogatási kérelmet,



és



2011-ben közvetlen támogatást (Magyarország esetében SAPS támogatás) kapott vagy igényelt;



vagy



2011-ben nem kapott támogatást, de kizárólag gyümölcsöt és zöldséget termesztett és/vagy szőlőültetvényt művelt meg (ez inkább a régi tagországokra jellemző, hiszen ott ezek a tevékenységek nem támogathatók 2013-ig);



vagy



2011-ben nem kapott támogatást, de csak olyan területet művel meg, amelyet 2003-ban nem támogathatónak minősített a tagország (erre elméleti lehetőség van, de gyakorlatilag ilyennel még nem találkoztunk);



vagy



2011-ben nem kapott támogatást, de 2014. május 15-ig aláírt szerződés útján a 2011-ben támogatásban részesülő átruházza a támogatási jogosultságot annak, aki 2014-ben benyújtja az igénylést (vagyis szerződést kell kötni azzal, aki 2011-ben a támogatást kapta, hogy lemond a 2014-ben igénylő javára a támogatási jogosultságról).



A tervezet alapján a 40 évnél fiatalabb pályakezdő gazdálkodók igényelhetnek támogatási jogosultságot az úgynevezett nemzeti tartalékból. A pontos technikai jellegű részletekről (mit kell tartalmaznia a szerződésnek stb.) az MVH fog rendelkezni, és fontos megjegyezni, hogy ez még csak tervezet, ami változhat, végleges formája ettől eltérhet.



Az ehhez hasonló kérdések tisztázása okán a jövőben is tervezzük a regisztrált felhasználóink számára hírlevelek küldését. Az európai államfők és miniszterelnökök tanácskozása az Európai Unió következő tervezési időszakának (2014-2020) költségvetéséről november 22-24-én lesz Brüsszelben. Amennyiben a tanácskozás eredményre vezet, pontosabban fogjuk látni, hogy mi lesz a mezőgazdasági támogatásokkal 2013 után.

 

Forrás: agroinform.com

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?