2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Magyarország „keleti nyitás” politikájának Laosz is az egyik stratégiai célterülete

Agro Napló
Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár fogadta Phouang Parisak Pravongviengkham, laoszi mezőgazdasági miniszterhelyettest, aki delegációjával a „Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról” szóló konferencia keretében jött Magyarországra.

A kétoldalú tárgyaláson az államtitkár kiemelte: hazánk keleti nyitás politikájának része a magyar-laoszi agrárkapcsolatok megerősítése,a kutatóintézetek közötti intenzív együttműködés folytatása, különösképpen a halászat, az állattenyésztés és a takarmánygyártás területein, melyeket mindenképpen szükséges ápolni és fejleszteni.

Czerván György ezután összefoglalta a 2010 és 2013 között elért kimagasló makrogazdasági eredményeket, valamint az agráriumban végbemenő főbb folyamatokat. Hozzátette: a folyó áron vett mezőgazdasági kibocsátás, a mezőgazdasági beruházások és foglalkoztatás, valamint az agrár-külkereskedelmi mutatók kedvező alakulását.

Phouang Parisak Pravongviengkham hangsúlyozta: Magyarország kiemelt partnere Laosznak a természeti erőforrások fenntartható hasznosításában, különös tekintettel a délkelet-ázsiai országban rendelkezésre álló „zöld” erőforrásokra és a fenntartható agrárgazdálkodás (beleértve az édesvízi akvakultúrát) fejlesztése területén meglévő magyar eredményekre és tapasztalatokra.

A laoszi mezőgazdasági miniszterhelyettes hozzátette: Laosz 2015-ben csatlakozik az ASEAN Gazdasági Közösséghez, és a Magyarországgal való együttműködés segítene az ezzel járó kihívások leküzdésére és a lehetőségek kiaknázására.

A megbeszélés alapján minkét fél megerősítette, hogy elő kívánják mozdítani az együttműködést a két ország között, így például a családi gazdaságok tevékenységére alapozott modell élelmiszer-biztonsági rendszer létrehozásában; laboratóriumi háttér kialakításában; állategészségügyi szolgáltató háttér fejlesztésében; a vidéki lakosság élelmiszerellátásának és az élelmiszertermelésből élők megélhetésének javításában néhány kijelölt laoszi körzetben, valamint a magáncégek együttműködésének ösztönzésében.

Laoszban a mezőgazdaság a nemzetgazdaság egyik fő pillére, a foglalkoztatottak mintegy 71%-a az agrárszektorban dolgozik. Az ország GDP-jének 48%-a a mezőgazdaságból, illetve a természeti erőforrások hasznosításából származik.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!