2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Alacsony a búza felvásárlási ára

Agro Napló
Csak egy-egy napra akadhat meg a gabona betakarítása az országban az időjárás miatt, azonban elmondható, hogy menetrendszerűen zajlik az aratás - nyilatkozta az agroinform.hu-nak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSz) elnöke. A minőség nem mindenhol éri el a kívánatos szintet, nem túl kedvező a felvásárlási ár sem, ugyanakkor a mennyiséggel összességében nem lesz gond.

A lokális időjárástól függően zajlik az aratás az országban, vágják a repcét, az őszi árpát és az őszi búzát is a termelők. Vancsura József szerint, a betakarításra kerülő búza mennyisége 4,6-5 millió tonna lesz, s ez kb. 4,5 tonnás átlagot jelent hektáronként. Ez az érték ott lehet jelentősen kevesebb, akár az átlag fele, ahol a mezei pocok nagyobb károkat okozott. Ráadásul a pocokkal fertőzött területeken félő, hogy a kártevők a napraforgóban és a kukoricában is kárt okoznak a gabona betakarítása után.

A GOSz elnöke elmondta, jelentős különbségek mutatkoznak a minőségben, a learatott őszi búza nagyjából fele éri csak el a malmi, vagyis étkezési minőséget, a másik része csak takarmányozásra lesz alkalmas. Ennek Vancsura József szerint leginkább az az oka, hogy a termelők nem gondoskodtak a megfelelő tápanyag-utánpótlásról, de érezhető károkat okozott a sárgarozsda is. Azok a gazdák, akiket nem tévesztett meg a búza szokásosnál szebb tavaszi fejlettsége, és gondoskodtak megfelelő tápanyag-ellátásról, növényvédelemről, most gyakran 5 tonna feletti átlagokat arathatnak hektáronként.

A GOSz úgy látja, a legnagyobb problémát most mégis a felvásárlási árak jelentik. A szövetség korábban már többször jelezte, hogy az 50 Ft/kg-s árral lennének elégedettek, hiszen kb. ez az a határ (termelési adottságoktól függően), ahol már nemcsak az önköltséget lehet elérni, hanem hasznot is lehet realizálni a búzatermesztésen. Ennek ellenére afelvásárlási árak jelenleg átlagosan inkább a 40 Ft/kg-s árszint közelében vannak, s ez csak azoknak kedvez, akik nagy termésátlaggal, nagy területről tudják betakarítani a terményt. Vancsura József hangsúlyozta, mindenkire vonatkozó tanácsot nem tudnak adni az adás vagy a tartás tekintetében, ezt minden gazdának a költségei ismeretében magának kell eldöntenie. Annyi biztos, hogy jelentős az érdeklődés a búza iránt, sok hajó is vár arra, hogy rakodás után külföldön találjon gazdát a termény. A várható 4,6-5 millió tonnás termés közel fele exportra kerülhet, a hazai szükséglet 2-2,5 millió tonna malmi és takarmány minőségből összesen.

Azok, akik a kivárás mellett döntenek, bőven találhatnak raktárkapacitást, a GOSz elnöke szerint nem lesz probléma a közraktározással sem idén.

Forrás: agroinform.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!