Hajszálnyira a végső megállapodástól a GMO-k termesztésének tagállami tiltása ügyében

Agro Napló
A tagállamok nagykövetei megszavazták Brüsszelben azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a tagországok számára, hogy gazdasági és társadalmi indokok alapján maguk dönthessenek a genetikailag módosított növények termesztéséről saját területükön. Ezt követően már csak az Európai Parlament támogatására van szükség. A szavazás január közepén várható.

A kormányzat évek óta minden lehetséges fórumon, következetesen küzd azért, hogy hazánkban ne lehessen génmódosított növényeket vetni. Mind európai uniós, mind nemzetközi szinten vezető szerepet tölt be az ország a GMO-mentességért folytatott harcban.

A jelenlegi uniós rendszerben rendkívül nehéz feladat a GMO-mentesség megőrzése, illetve a termesztési tilalom bevezetése és fenntartása. Ehhez igen költséges tudományos vizsgálatok szükségesek, ugyanakkor a döntés nem hazánk kezében van, helyettünk más tagállamok, illetve az Európai Bizottság döntenek. A nagykövetek ülésén elfogadott javaslat alapján sokkal egyszerűbbé válik a tiltás, amit nemcsak környezeti és egészségügyi, hanem egyéb indokokra is lehet majd alapozni.

Magyarország számára kiemelten fontos stratégiai kérdés az Alaptörvényben is megfogalmazott célkitűzés, hogy biztosítsuk a magyar mezőgazdaság GMO mentességét. Ezzel az új javaslattal egy biztos jogi alapokon nyugvó, hosszútávon működő, hatékony eszközhöz juthatunk, amely alapján nemzeti hatáskörbe kerül a tiltás lehetősége. Ellentétben a jelenlegi rendszerrel, amelyben a moratórium fennmaradásáról az Európai Bizottság és a többi tagállam dönt.

A kormány és a magyar néppárti EP képviselők sikeres együttműködésének köszönhetően a megállapodással egyértelművé válik, hogy nem lehet vitatni a tagállamok jogát, hogy tilthassák a GMO-k köztermesztését. Hazánk vezető szerepet játszott a tárgyalások során a GMO-mentességért folytatott harcban, s ezzel a politikai győzelemmel Magyarország uniós szinten is megerősítette következetes álláspontját, hogy ne lehessen génmódosított növényeket vetni, és megálljt lehessen parancsolni a GMO köztermesztés engedélyezését kérelmező cégeknek.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!