Vetik a kukoricát és a napraforgót Zala megyében

Agro Napló
Zalaegerszeg, 2015. április 5., kedd (MTI) - Zala megyében a  napraforgó- és a kukoricaföldek több mint 80 százalékán földbe került a mag - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden az MTI-vel.

Süle Katalin tájékoztatása szerint a napraforgót 4980 hektáron vetették el, az olajos növény teljes vetésterülete 5800 hektár lesz. A gazdák a tervek szerint az idén csaknem 40 ezer hektáron vetnek kukoricát, ebből 1580 hektáron silókukoricát, 350 hektáron pedig vetőmagot termelnek.

A kukoricát eddig 34 120 hektáron, a tavaszi árpát 3560 hektáron, a zabot 1190 hektáron, a tavaszi búzát pedig 2370 hektáron vetették el. A NAK megyei szervezetének tájékoztatása szerint a vetőmag-ellátással nincs különösebb probléma, a gazdák időben gondoskodtak a megfelelő vetőmagról. A tavaszi vetések megyeszerte vegyes képet mutatnak: a korábbi vetések számára még elég volt a téli-kora tavaszi csapadék, márciustól viszont nagyon kevés eső esett, a szél is folyamatosan fújt, ezért a későbbi vetések gyengébb képet mutatnak. A növényeknek a megfelelő kelés miatt nagy szükségük lenne a csapadékra, és a szárazabb talajba az alap gyomirtó szerek is nehezen mosódnak be.

Csaknem 31 ezer hektárnyi területen befejeződött az őszi kalászosok első fejtrágyázása. Az utóbbi években aszályos volt a tavasz és a nyár, ezért a gazdálkodók közül egyre többen térnek át más technológiára, a második fejtrágyázást például sokan folyékony műtrágyával végzik. A zöldítés előírásainak a gazdálkodók közel 60 százaléka fehérjenövények termesztésével vagy a terület egy részének parlagon hagyásával tesz eleget. Azok a termelők, akik tavaly a birtokukban lévő mezőgazdasági területet egyfajta növénnyel vetették be, ökológiai célú másodvetéssel megfelelhetnek a zöldítési követelményeknek.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csend van a búzapiacon

Csend van a búzapiacon

Az elmúlt időszakban a hazai malmok keresték a búzát, de ez lefutott, most csend van a piacon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabon...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?